Сирія провокує США та РФ до повторення «холодної війни» часів Карибської кризи

Читать на русском
Руслан Бортникполітолог

Нинішній удар по Сирії може бути елементом внутрішньополітичної американської гри, передусім через звинувачення у зв’язках з РФ, які висувають Трампу. З іншого боку, як не парадоксально, це може бути етапом формування нових умов з РФ.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики Руслан Бортник, аналізуючи факт того,що США нанесли ракетний удар по Сирії у відповідь на хімічну атаку Асада.

«Удар США по Сирії ескалував ситуацію. Сьогодні всі, починаючи від України та Європи, закінчуючи США та Росією будуть актуалізувати питання загрози великої війни. Якщо РФ буде реагувати таким самим чином, як США, то світ очікує війна між ядерними державами», - наголосив експерт.

«Нинішня ситуація створює фон для досягнення якихось домовленостей, нехай до цього удару не дуже популярних, але в результаті явної загрози великої війни ці домовленості можуть бути сприйняті суспільством», - припустив політолог.

«Це політтехнологічна версія подій», - додав він.

Гірше, якщо Трамп справді вирішує внутрішньополітичні завдання, відкидаючи всі зв’язки з РФ. Це означатиме, що світ не просто занурюється в епоху «холодної війни», яка вже була за часів Обами, а в епоху «холодної війни» часів Карибської кризи.

«Всі розуміють, що наступного року в РФ пройдуть вибори. Путін не зможе просто так залишати без реакції такі дії США. Варто очікувати симетричних відповідей РФ, якщо не буде політичної домовленості. Вони можуть полягати не в атаці на американські війська, а в атаці на курдських партнерів Америки», - пояснив Бортник.

Цим ударом, на його переконання, Трамп поставив Путіна перед складним вибором для РФ: розкритикувати та нічого не зробити (чого не зрозуміє електорат) або зробити щось і спричинити ще більшу ескалацію конфлікту.

Хімічна зброя Путіна та атака в Сирії: режими-вбивці завжди тягнуться один до одногоПоліттехнолог прокоментував трагедію в сирійському місті Ідліб та пояснив, як Рада Безпеки ООН може викрити злочинців.

«При цьому, є розуміння, що РФ сьогодні набагато слабша від США. Паритет існує тільки в ядерних озброєннях. Такий вибір сьогодні поставлений перед Путіним. Це може бути елементом торгів дуже високого рівня, тим паче напередодні візиту Тіллерсона 12 квітня до РФ», - резюмував Руслан Бортник.

У Кремлі вже відповіли, що вважають дії США агресивними та вчиненими «під надуманим приводом», що порушує міжнародні норми та негативно впливає на російсько-американські відносини, а президент РФ скликав екстрене засідання Радбезу.

Союзники США по НАТО, своєю чергою, заявили, що підтримують Вашингтон. Держсекретар США наголосив, що Білий дім хоче почути офіційну версію РФ щодо подій у Сирії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: