Військові кампанії Путіна: чи є рецепти протидії РФ?

Читать на русском
Валерій Димовполітолог

Складно прогнозувати, коли за всім, що відбувається в Сирії, стоять жертви. Путін розв’язав війну, змушує до переговорів, при цьому всі це розуміють, але ніхто не хоче мати війни з країною, що володіє ядерною зброєю. Звідси й заблоковані резолюції в ООН.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Валерій Димов, оцінюючи трансформацію взаємовідносин США-РФ у зв’язку з останніми подіями на Близькому Сході.

«На Донбасі та в Сирії фактично одна й та сама ситуація. Позиція РФ наступна: якщо ви не йдете на поступки – буде війна, загибель людей та тиск. Всі розуміють, з ким мають справу, але рецептів протидії поки що ніхто не має. В даному випадку Тіллерсон, Трамп, адміністрація говорять те, що мають говорити, тому що інтереси політиків, країн мають співпадати з інтересами європейських держав, де влада залежить від виборів», - розмірковує експерт.

Хімічна зброя Путіна та атака в Сирії: режими-вбивці завжди тягнуться один до одногоПоліттехнолог прокоментував трагедію в сирійському місті Ідліб та пояснив, як Рада Безпеки ООН може викрити злочинців.

Димов наголосив, що ситуація в Сирії далека від розв’язання. Асад або сам в «темну» використовує Путіна, або за згодою сторін – це вже не має особливого значення.

«Насправді не виключено, що інтереси Асада та Путіна не співпадали на переговорах, в тому розумінні, що Україна мала стати розмінною монетою в сирійському питанні. Зрозуміло, що в таких процесах Асад не буде «цапом відбувайлом», й алавіти – які складають меншість в Сирії, але більшість військового корпусу – також не будуть жертвами такої політики», - аналізує політолог.

Війни дуже легко роздмухуються, але занадто складно гаснуть, тому що там проливається кров. В Сирії процес далекий від завершення. Асад грає свою гру. В Україні все залежить не від «нормандських», «мінських» форматів, а від сили армії та військових.

«Якби Путін зміг би взяти Маріуполь, від би це давно зробив. Але якщо сил в нього немає, то далі він не йде. Якби міг – уже було б так, як з Алеппо в Сирії», - підсумував він.

Нагадаємо, держсекретар США запідозрив, що РФ може бути співучасницею режиму Асада. Президент США Дональд Трамп не виключає військової операції на тлі застосування урядовими військами Сирії хімічної зброї.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: