Кредит МВФ, абонплата за газ і продовження сміттєвого колапсу у Львові. Головні обіцянки тижня

Читать на русском
Аліна Костюченкожурналіст

Логічно було б розпочати наш традиційний щотижневий огляд головних обіцянок політиків із топ-теми останніх семи днів – згоди Європарламенту на лібералізацію візового режиму з Україною. 521 голос «за» дає надію на те, що вже цього літа українці нарешті зможуть вільно й без зайвої бюрократії пересуватися теренами об’єднаної Європи. Ця тема є однією з найулюбленіших серед вітчизняних політиків усіх рангів, і обіцянок щодо неї, м’яко кажучи, не бракує. Проте фактично запровадження «безвізу» залежить від іще кількох рішень єврочиновників, тож надавати їм статус «виконано» «Слово і Діло» не поспішає.

Проте й без «безвізу» останній тиждень був насичений подіями, вартими обговорення. Наприклад, спробою НКЕКП запровадити абонплату на газ, виділенням МВФ четвертого траншу кредиту за програмою EFF та оприлюдненням услід за ним меморандуму про співпрацю з Україною.

Топ-3 невиконаних обіцянок

Ляшко і абонплата за газ

Блокування трибуни до «перемоги», тобто до скасування абонплати за газ та відставки голови НКРЕКП Дмитра Вовка пообіцяв 3 квітня лідер «Радикальної партії» Олег Ляшко. Однак наступного дня «радикалів» погодилися вислухати в Кабінеті міністрів, тож, замість блокування трибуни в сесійній залі Ради, вони вирушили на засідання уряду, порушивши обіцянку. Очевидно, в РПЛ слушно зауважили, що зала засідань уряду є кращим піар-майданчиком, ніж зала засідань парламенту. До речі, окрім миттєвих рішень про скасування «драконівських вимог НКЕКП» та звільнення її голови, Ляшко пообіцяв також домагатися початку процесу повернення під контроль держави газорозподільчих мереж.

Попри обіцянку Синютки, Львів продовжує потопати у смітті

У губернатора Львівської області успіхів у боротьбі зі сміттєвою проблемою в столиці Галичини, на жаль, не більше, ніж у її мера. Цього тижня Олег Синютка провалив обіцянку про швидке вивезення твердих побутових відходів зі Львова, яку дав ще 21 березня. При чому, тоді він пообіцяв зробити це «у 5-7-денний термін». «Слово і Діло» відшукало дані управління житлового господарства ЛМР на 31 березня, за якими станом на ранок того дня сміття не було вивезене зі 154 контейнерних майданчиків житлового фонду, що становить 12,4% від загальної кількості.

Протипожежна служба по-полтавськи

Утворити до кінця 2016 року в області протипожежну службу за новітнім зразком пообіцяв ще у травні минулого року голова Полтавської ОДА Валерій Головко. За задумом губернатора, така служба мала би запрацювати в одній із об’єднаних територіальних громад та стати прикладом для решти ОТГ. Учасниками пілотного проекту стали Шишацька й Білоцерківська громади, які підписали меморандум про співпрацю з ДСНС. Керівник служби Микола Чечоткін тоді навіть хизувався, що після реалізації програми співпраці час доїзду до найвіддаленішої точки громади становитиме лише 20 хвилин (замість 40-60 зараз) та буде створена система сповіщення населення в разі виникнення надзвичайної ситуації. Однак реалізувати все заплановане до кінця 2016 року чиновникам не вдалось. 31 березня вже цього року Головко заявив про те, що запровадження нової пожежної диспетчерської служби все ще в планах.

Топ-3 виконаних обіцянок

Довгоочікуваний транш

Про те, що Україна «невдовзі» отримає черговий транш кредиту МВФ за програмою EFF роздати обіцянки встигло чимало політиків, і значна частина з цих зобов’язань була провалена. Але не міністра фінансів Олександра Данилюка, адже цю заяву він зробив відносно нещодавно – в середині грудня минулого року. А осільки 1 млрд грн від кредиторів МВФ на рахунки Нацбанку днями таки надійшов, то і очільник Мінфіну отримав додаткові відсотки до свого рейтингу відповідальності.

Аудитор НАБУ: обрати з другої спроби

21 березня, після численних дебатів навколо особистостей кандидатів в аудитори Національного антикорупційного бюро від Верховної Ради, оголосити повторний конкурс на цю посаду пообіцяв позафракційний народний депутат Віктор Чумак. А уже 5 квітня глава антикорупційного комітету парламенту Єгор Соболєв оголосив новий конкурс до комісії з незалежного аудиту НАБУ.

Меджліс проти Росії в ЄСПЛ

Наприкінці вересня минулого року голова Меджлісу кримсько-татарського народу й народний депутат України Рефат Чубаров пообіцяв, що подасть до Європейського суду з прав людни позов проти Росії за заборону на території окупованого Криму й регіонах країни Меджлісу кримських татар як «терористичної організації». 31 березня 2017 року правозахисний центр «Меморіал», який представляє Меджліс у ЄСПЛ, повідомив, що подав відповідну скаргу до ЄСПЛ.

Топ-3 обіцянок у процесі виконання

Бездефіцитний Пенсійний фонд

Зробити Пенсійний фонд України бездефіцитним пообіцяв протягом 7 років прем’єр-міністр Володимир Гройсман. Зараз дефіцит ПФ, за його словами, складає космічну суму – 141 млрд грн.

Земля і рекомендації МВФ

Не встигли в Міжнародному валютному фонді оприлюднити Меморандум про співпрацю з Україною, одним із пунктів якого є скасування мораторію на продаж землі сільгосспризначення, як депутат від БПП Ігор Кононенко вже заявив, що «зробить усе можливе», що земельна реформа була реалізована до кінця 2017 року. Натомість проти виконання пунктів угоди пообіцяли «радикали» й, зокрема, їхній лідер Олег Ляшко.

Звільнення глави НКРЕКП

Про те, що представники політичної партії УКРОП вимагатимуть ротації складу Нацкомісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики й комунальних послуг заявив у середу позафракційний нардеп Тарас Батенко. Також він пообіцяв, що партія сприятиме звільненню з посади голови комісії Дмитра Вовка. З огляду на сказане вище, можна зробити висновок, що «УКРОПівці» в цьому прагненні не самотні.

Аліна Костюченко, за матеріалами «Слова і Діла»

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: