Країни Балтії підтримують безвізовий режим для України та її євроінтеграцію

Читать на русском
Прем'єр-міністри Естонії Юрі Ратас, Латвії Маріс Кучинскис і Литви Саулюс Сквярнялис заявили, що будуть твердо підтримувати курс України на європейську та євроатлантичну інтеграцію.
Прем'єри країн Балтії

Прем'єр-міністри Естонії Юрі Ратас, Латвії Маріс Кучинскис і Литви Саулюс Сквярнялис рішуче засудили агресію РФ проти України та наголосили, що санкції проти РФ повинні залишатися в силі до повного виконання Мінських домовленостей і відновлення суверенітету і територіальної цілісності України.

Про це йдеться у спільній заяві прем'єр-міністра Володимира Гройсмана і прем'єрів країн Балтії за підсумками чотиристоронньої зустрічі в Києві у четвер, 6 квітня, передає «Слово і Діло» з посиланням на прес-службу Кабміну.

«Ми ніколи не визнаємо спробу анексії невід'ємною частиною території України – Автономної Республіки Крим р. і Севастополь, і вимагаємо від Російської Федерації поважати територіальну цілісність і суверенітет України і повернутися до неухильного виконання своїх зобов'язань згідно з міжнародним правом. Ми закликаємо міжнародне співтовариство продовжувати активні політичні та дипломатичні зусилля для відновлення територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах в інтересах стабільності і безпеки всієї Європи», - йдеться в заяві.

Екс-голова МЗС: українці можуть розраховувати на скасування віз до літа-2017Екс-міністр закордонних справ України оцінив шанси України отримати схвальне рішення Європарламенту щодо безвізового режиму.

Прем'єри також закликали РФ негайно звільнити всіх громадян України, незаконно затриманих на російській території, в тимчасово окупованому Криму та окремих районах Донецької і Луганської областей України.

Глави урядів Естонії, Латвії і Литви відзначили прогрес, досягнутий Україною у проведенні необхідних реформ, важливі кроки, зроблені в енергетичному секторі, реформу судової системи та формування нових антикорупційних органів.

«Ми вважаємо, що подальша реалізація реформ при постійній міжнародної підтримки має пріоритетне значення. Успішні реформи також необхідні для поліпшення бізнес-клімату та залучення прямих іноземних інвестицій», - наголошується в заяві.

Прем'єри також заявили, що будуть твердо підтримувати курс України на європейську та євроатлантичну інтеграцію.

«Напередодні чергового саміту Східного партнерства у листопаді 2017 року в Брюсселі в рамках головування Естонії в ЄС ми підтверджуємо нашу загальну відданість цьому партнерству і підкреслюємо його важливості для стабільності, демократії та процвітання в регіоні, яке також буде мати конкретні переваги для наших народів», - йдеться в документі.

Безвізовий режим з ЄС суттєво не полегшить подорожі українців до ЄвропиЕксперт-міжнародник розповів, що заважає Україні отримати безвізовий режим з ЄС, та що змінить для українців скасування віз.

Глави урядів підкреслили необхідність якнайшвидшого прийняття рішень про надання громадянам України безвізового режиму для здійснення короткострокових поїздок у країни Шенгенської зони.

Вони також відзначили позитивний ефект застосування положень Угоди про асоціацію про поглиблену і всеосяжну зону вільної торгівлі.

«Враховуючи це, ми виступаємо за якнайшвидше завершення процесу ратифікації Угоди про асоціацію Україна–ЄС», - йдеться в заяві.

Нагадаємо, Європарламент на цьому пленарному тижні планує розглянути питання про надання безвізового режиму з ЄС для громадян України.

Також зазначимо, що надання Україні безвізового режиму з Євросоюзом, можливо, відкладається через майбутніх президентських виборів у Франції.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: