Екс-голова МЗС: українці можуть розраховувати на скасування віз до літа-2017

Читать на русском
Володимир Огризкоекс - міністр закордонних справ

Російське лобі та спроби РФ завадити безвізовому режиму цілком прогнозовані, але шанси заблокувати процес – мінімальні.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив екс-міністр закордонних справ України Володимир Огризко, оцінюючи початок дебатів у Європарламенті щодо безвізового режиму для України та поправку, внесену правоконсервативною фракцією, що може заблокувати безвіз.

«Навряд чи російське лобі зможе щось зробити. Політичне рішення Європарламентом вже прийнято. Тепер це хоч і важливі, але формальні кроки, які ЄС має зробити. Велика ймовірність, що дебати та голосування будуть позитивними для України. Безвізову свободу українці отримають через кілька місяців після голосування», - розповідає Огризко.

На його переконання, малоймовірно, що зараз вдасться знайти причину, яка зможе завадити безвізовому режиму, оскільки, окрім лобі РФ, є ще європейські народні партії та партнери України, які вже підтримали рішення. Навряд чи будуть сюрпризи.

Безвізовий режим: ретроспектива обіцянок українських політиківОбіцяти українцям безвізовий режим політики почали ще в 2010 році. Одним із перших посадовців, що пообіцяли ініціювати безвізовий режим з ЄС, був тодішній віце-прем'єр-міністр із питань Євро-2012 Борис Колесніков.

Також він прокоментував можливість запровадження нових ускладнених процедур в'їзду в ЄС після схвалення безвізу. «Громадяни, які мають право на безвіз будуть ним користуватись. Не варто робити висновки раніше, ніж виникнуть певні проблеми. Проблем бути не повинно», - підкреслив Огризко.

Проте, в колі політичних експертів наявна дещо протилежна, скептична думка. Зокрема, експерти вважають, що безвізовий режим для більшої частини населення не матиме особливого значення, оскільки кошти на подорожі від цього не збільшаться.

Як відомо, 6 квітня повинна бути поставлена на голосування остаточна резолюція. Безвіз очікується влітку цього року.

Нагадаємо, ще будучи кандидатом у президенти, Петро Порошенко пообіцяв, що доб'ється безвізового режиму з Євросоюзом протягом першого року свого вступу на посаду.

Раніше журналісти «Слова і Діла» писали, що обіцяти українцям безвізовий режим політики почали ще в 2010 році. Добірку найцікавіших обіцянок можна переглянути в матеріалі «Безвізовий режим. Ретроспектива обіцянок українських політиків».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: