Вибухи в Пітерському метро: рецидиви терактів, помста ісламістів та відповідь Кремля

Читать на русском
Олександр Радчукполітолог

Теракт в метро Санкт-Петербурга вже встигли охрестити поворотною точкою в новітній історії Росії. Однак занепокоєння викликає та обставина, що після кожного такого випадку в Кремлі активно шукають винуватця, з яким потрібно розквитатися.

Таку думку в ексклюзивному матеріалі «Вся влада – терактам! До чого Кремль готує росіян?» спеціально для «Слова і Діла» висловив політичний експерт Олександр Радчук.

«Перше, що спадає на думку з приводу можливих причин теракту в Пітері, це спланована діяльність самих спецслужб РФ. Чому? Все просто: Путін готується до наступної президентської каденції в 2018-му. Влада повинна підтвердити свій авторитет «сильної руки», яка рішуче бореться з погрозами та піклується про безпеку росіян. Кращого приводу й не придумаєш», - міркує політолог.

Вибухи в Пітері: за свій режим росіяни платять кров’ю не лише на кордонах «імперії»Політичний аналітик пояснив, чому вибухи, які сталися в Петербурзькому метрополітені, могли бути вигідні керівництву РФ.

Крім того, додає він, не варто списувати з рахунків й те, що до подібних заходів режим Путіна вдавався й раніше. Наприклад, серії вибухів житлових будинків, які згодом стали приводом оголосити друге вторгнення російських військ до Чечні.

За однією з версій, теракт міг стати реакцією Кремля на несподівану опозиційну активність, яка розгорнулася під приводом антикорупційних розслідувань Олексія Навального.

На переконання Радчука, одна з найбільш правдоподібних та реалістичних версій — помста ісламістів за дії росіян в Сирії.

«Вона укладається в загальну ситуацію з терактами, атаками та вибухами, що сталися у Франції, Великобританії, Німеччині за останні роки», - підкреслює експерт.

Якщо за терактом стоять ісламісти, то реакцією РФ може бути чергове посилення військової присутності в Близькосхідному регіоні.

Також, наголошує він, такий поворот може бути небезпечною передумовою для відкритої агресії проти України.

«Головним ворогом для російської пропаганди залишається нинішня українська влада. Сутність пропаганди – не просто створити образ ворога, а й дати суспільству передумови для справжньої ненависті. А значить, відкрити шлях до більш рішучих дій проти ворогів аж до їхнього знищення. Це вже було в кінці 1990-х - на початку 2000-х, коли в усіх бідах країни знаходили «кавказький слід», - аналізує політолог.

На підтвердження цих слів він зазначає, що в російських ЗМІ вже звучали конспірологічні версії про підготовку «українськими праворадикалами» низки терористичних актів в РФ.

«Це означає лише одне: рецидиви терактів в Росії будуть постійними, а можливих винуватців влада визначатиме на власний розсуд», - резюмував Радчук.

Детальніше читайте в матеріалі «Вся влада – терактам! До чого Кремль готує росіян?».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: