Супрун заявила, що в програмі «Доступні ліки» будуть задіяні понад 1400 аптек

Читать на русском
В.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун презентувала програму Доступні ліки – в ній беруть участь 18 виробників з Євросоюзу, 15 – з України, а також з Ізраїлю та Індії.
Уляна Супрун

Майже половина торгових назв, зареєстрованих в Україні як лікарські засоби від серцево-судинних захворювань, діабету 2 типу та бронхіальної астми представлена ​​в програмі «Доступні ліки».

Про це на презентації програми сказала в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун, повідомляє «Укрінформ», передає «Слово і Діло».

«Взагалі це 157 ліків, які беруть участь в програмі. Зараз на ринку України в трьох нозологіях є 360 торгових назв», - сказала Супрун.

В.о. міністра повідомила, що в програмі беруть участь 18 виробників з Європейського Союзу, 15 українських, а також виробники з Ізраїлю, Індії. Зокрема, в програмі передбачено 16 міжнародних непатентованих назв (МНН) препаратів від серцево-судинних захворювань, учасниками програми стали 127 торгових назв. На три міжнародні непатентовані назви препаратів від бронхіальної астми пропонується шість торгових назв, на дві міжнародних непатентованих назви ліків від цукрового діабету в програмі задіяно 24 торгові назви.

Безкоштовні ліки: що і як можна буде отримати в аптеках за програмою реімбурсації«Слово і Діло» показало, як має вже з 1 квітня запрацювати анонсована урядом програма реімбурсації ліків, а також принагідно нагадало, хто з політиків обіцяв українцям дешеві медпрепарати.

Супрун зазначила, що в приниципі формування переліку ліків, вартість яких підлягає відшкодуванню, за міжнародними непатентованими назвами дасть можливість істотно розширити асортимент препаратів та раціонально використовувати виділені кошти.

За словами в.о. міністра, зараз у процесі підписання контрактів на участь у програмі «Доступні ліки» з органами місцевої влади є 1400 аптек, і з часом їхня кількість збільшуватиметься.

Раніше сьогодні прем'єр Володимир Гройсман повідомив про те, що до програми «Доступні ліки» приєдналися 150 аптек. Програма «Доступні ліки» розпочалася 1 квітня 2017 року і передбачає відшкодування державою вартості лікарських засобів для серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми, цукрового діабету 2 типу. На реалізацію програми в бюджеті уряд заклав 500 млн грн.

Супрун обіцяє у 2017 році закупити 10500 медичних стентівСказано 23 січня 2017 р.Статус обіцянки: Виконано

Для отримання безкоштовних ліків пацієнту потрібно звернутися до профільного фахівця або до сімейного лікаря за рецептом, а потім - в аптеку з наклейкою програми «Доступні ліки». У кожній аптеці, яка бере участь у програмі, повинен бути перелік ліків, вартість яких підлягає відшкодуванню.

Нагадаємо, урядова програма «Доступні ліки» стартувала в Україні 1 квітня.

Аптечна професійна асоціація України звернулася до Гройсмана і Супрун з проханням перенести набуття чинності положень нової редакції Національного переліку основних лікарських засобів на 1 липня.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: