Безкоштовні ліки: що і як можна буде отримати в аптеках за програмою реімбурсації

Читать на русском

У суботу, 1 квітня, в українській медицині відбудеться довгоочікувана подія: стартує програма «Доступні ліки», яка передбачає реімбурсацію, тобто адресне відшкодування державою вартості ліків для хворих на серцево-судинні захворювання, бронхіальну астму й цукровий діабет II типу (інсулінонезалежний). Загалом, за підрахунками МОЗу, під дію програми підпадуть понад 23,8 млн українців. На це в Бюджеті закладені 500 млн грн.

Купити такі ліки можна буде в обмеженому переліку аптек, що беруть участь у програмі реімбурсації. Вони, у свою чергу, будуть отримувати відшкодування з місцевих бюджетів.

Механізм, за яким відбуватимуться купівля ліків, буде таким: лікар виписуватиме рецепт не на конкретний препарат, а на діючу речовину, після чого пацієнт матиме вибір – купити препарат, рекомендований МОЗ, та отримати 100-відсоткову компенсацію, або ж придбати дорожчі ліки, але отримати компенсацію лише вартості дешевого еквівалента, а решту оплатити з власної кишені.

З детальним переліком рекомендованих МОЗом препаратів можна ознайомитися в інфографіці нижче.

Користуючись нагодою, «Слово і Діло» також вирішило нагадати, хто з політиків обіцяв українцям запровадити програму «Доступні ліки» або в той чи інший спосіб сприяти здешевленню найнеобхідніших препаратів.

В уряді такі обіцянки роздавали здебільшого прем’єр Володимир Гройсман та профільний міністр (а точніше в. о. міністра) Уляна Супрун. Перший, зокрема, ще у квітні минулого року пообіцяв знизити ціни на медикаменти, а потім, уже в вересні того ж року – у 2017-му забезпечити українців безкоштовними ліками (що, в разі успішного запуску програми з реімбурсації, буде виконано). Його обіцянці розробити антикорупційний механізм ціноутворення на ліки «Слово і Діло» вже надало статус «виконано», а от зобов’язання запровадити «жорсткі санкції» проти фармкомпаній, що створюють штучний дефіцит ліків, поки в процесі реалізації.

Що ж до Уляни Супрун, то вона у серпні 2016 року пообіцяла забезпечити прозорі закупівлі ліків через міжнародні організації, а в листопаді – що наприкінці січня 2017-го будуть сформовані всі замовлення ліків на цей же рік. З останнім вона, на жаль, не впоралась: станом на середину березня епопея з підписанням контрактів із міжнародними організаціями тривала.

Варто відзначити в цьому контексті й представників інших гілок влади. Наприклад нардеп Геннадій Чекіта у своїй передвиборчій програмі пообіцяв запровадити програму «Доступні ліки», а його колега Іван Фурсін – домагатися ухвалення закону про соціальні ліки.

Олег Ляшко заявляв про намір зареєструвати законопроект про забезпечення безкоштовними ліками пенсіонерів (і свого слова дотримав), а Дмитро Святаш – зупинити зростання цін на ліки й продукти першої необхідності.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: