«Місія виконана»: Гонтарева в НБУ фактично знищила конкуренцію в банківському секторі

Читать на русском
Ігор Петренкоексперт МЦПД

Цілком можливо, що крісло голови Нацбанку буде предметом торгу або принаймні способом, аби знизити рівень напруги та критики в суспільстві, що чиниться на НБУ через Гонтареву.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Ігор Петренко, оцінюючи заяву Валерії Гонтаревої про те, що свою «місію» в НБУ вона виконала та вже запропонувала кандидатури наступників.

«Погіршення економічної ситуації, криза в банківській сфері, банкрутство банків, яке чомусь назвали «очищенням» банківської системи, не дуже прозора націоналізація — лише маленький перелік «заслуг». Тому складно стверджувати, що Гонтарева на посаді голови НБУ виконала свою місію», - наголосив відразу експерт.

«Так, місію вона виконала, але ту, яку ставив Президент. Це фактично знищення конкуренції на банківському ринку з невеликими преференціями для тих банків, які входять до числа наближених до Порошенка. Навіть націоналізація «ПриватБанку» — частина усунення конкуренції. Це дає серйозні важелі впливу та можливості збагачення. Тому діяльність Гонтаревої на цій посаді була більше деструктивною, аніж навпаки», - додав експерт.

Хто з українських політиків і коли обіцяв ініціювати звільнення голови НБУ Валерії ГонтаревоїВідразу кілька українських політиків сьогодні звинуватили голову Національного банку Валерію Гонтареву в дестабілізації фінансової системи України й закликали до її відставки. Слід зазначити, що це геть не перші заяви такого роду. Хто з політиків і коли обіцяв зайнятися звільненням Гонтаревої, дивіться нижче.

Далі, на його погляд, все буде залежати від звіту уряду, того, як домовиться між собою влада, та чи створять нову коаліцію.

«Однак потрібно розуміти, що банківська сфера, НБУ, та ж сама прокуратура, СБУ — все це вотчина Президента», - додав він, зазначаючи, що вибір скоріше за все буде залежати від позиції АП.

За деякими даними, на місце Гонтаревої можуть призначити главу «Райффайзен Банку Аваль» Володимира Лавренчука, оскільки його підлеглі вже входять до складу НБУ.

Всього «Слово і Діло» зафіксувало 37 обіцянок голови НБУ, 14 з яких, — а це 38% рейтингу відповідальності Валерії Гонтаревої, — виконано. Всі обіцянки доступні за посиланням.

«Слово і Діло» відібрало низку цікавих обіцянок щодо відставки Гонтаревої з різних приводів і причин. Детальніше у матеріалі «Хто з українських політиків і коли обіцяв ініціювати звільнення голови НБУ Валерія Гонтаревої».

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: