Переговорний застій: в ситуації з розв'язанням конфлікту на Донбасі всі дороги ведуть до США

Читать на русском
Михайло Дяденкополітолог

Час від часу ми чуємо про домовленості, але те, що обстріли триватимуть в різних напрямках й надалі, не пов'язано з якоюсь політикою ескалації.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Михайло Дяденко, оцінюючи нову домовленість у Мінську щодо припинення вогню з 1 квітня поточного року.

«Те, що ведеться постійний вогонь, швидше за все, просто тренування різних підрозділів і частин РФ. Банально цинічні вчення в бойових умовах: вчення снайперів, артилеристів й інших військ», - зазначив експерт, акцентуючи на тому, що «режим тиші» на Донбасі малоймовірний.

Як підкреслив політолог, в Кремлі вирішення конфлікту на Донбасі довгий час було пов'язане з тим, що РФ чекала на поліпшення стосунків із США.

Довга пауза щодо Донбасу пов'язана з тим, що в Кремлі розраховували розписати весь світ з Трампом на двох, а конфлікт вирішити за обопільно вигідним принципом: за РФ — вплив на пострадянському просторі, за США — в арабському світі.

«Але все виявилося інакше. Трамп в складному становищі через звинувачення його команди у зв'язках з РФ. Це вплинуло та повернуло на так зване перезавантаження 2.0», - аналізує Дяденко.

Швидше за все, припустив експерт, в Кремлі поки немає чітко сформованого плану дій глобально та щодо Донбасу зокрема.

«Через якийсь час, можливо, за 3-5 місяців, ситуація почне розвиватися, активність навколо Донбасу посилиться, оскільки в такому вигляді конфлікт досить небезпечний для всіх сторін. Доведеться шукати вихід і компроміс», - вважає політолог.

Проблеми України та війни на Донбасі Трамп віддав на відкуп МеркельВадим Карасьов оцінив перспективи зустрічі Петра Порошенка з Дональдом Трампом і розповів, які проблеми сьогодні непокоять американського Президента. За його словами, США віддали вирішення ситуації в Україні на відкуп Європі.

Також, на його погляд, потрібно розуміти, що орієнтир все одно буде на США, оскільки навіть в питанні санкцій саме жорстка позиція Америки стала передумовою для запровадження обмежень з боку країн ЄС.

«Тому, чим би не закінчилися вибори в Німеччині та Франції, навряд чи вони принесуть якийсь «сюрприз», - додав він, підкреслюючи, що підтримка й тиск США мають ключову роль.

«Без США політика ЄС була б зовсім іншою. Тиск проросійських сил мав би набагато більшу вагу, ніж те, що ми спостерігаємо в цей момент або навіть в 2015-2016 роках. Позиція США щодо України та Донбасу показова для Європи», - резюмував Михайло Дяденко.

Нагадаємо, колишній представник Пентагону Майкл Карпентер закликав США стати учасником переговорів щодо України.

У той же час, в МЗС України повідомляють про підготовку зустрічі Президента України та американського лідера.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: