Проблеми України та війни на Донбасі Трамп віддав на відкуп Меркель

Читать на русском
Вадим Карасьовполітолог, директор Інституту глобальних стратегій

Після візиту Меркель до Вашингтона, стало зрозуміло, що Трамп фактично передав Україну та конфлікт на Донбасі на аутсорсинг Німеччині та Франції, відзначивши їх вагу в опікуванні нормандським форматом та Мінським процесом.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог, директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов, оцінюючи заяву АП про підготовку зустрічі Президента України з Дональдом Трампом.

«США не до України зараз. Зустріч має бути про щось, не лише з символічним характером, але й із дипломатичним результатом. Для цього потрібен контент. Сьогодні адміністрація США навряд чи може зосередитися на такому контенті. Відволікає внутрішня колотнеча довкола зв'язків команди Трампа з РФ», - наголосив політолог.

«Дипломатія Трампа концентрується зараз не на таких пріоритетах, як Донбас та Україна. Запуск балістичних ракет, проблема з Китаєм, ІДІЛ, Сирія, Іран, ядерна програма, РФ. У цьому списку Україна посідає далеко не перше місце. Тому і європейці ще не до кінця сприйняли той факт, що Тіллерсон вже побував у Китаї, в квітні буде в РФ, але ніяк не може заїхати до європейської столиці. Це напружує ЄС», - розмірковує експерт.

Половина команди Трампа – відверті друзі Путіна, інші – його відверті ворогиПолітолог розповів, чому не варто покладати великі надії на зустріч із Тіллерсоном і хто реально є ключовими фігурами в Білому домі.

Можливо, зауважив він, саміт НАТО в Брюсселі дасть змогу змінити ситуацію, зняти багато питань, які сьогодні лунають з боку НАТО, Європи щодо дефіциту зовнішньополітичної активності США. На полях саміту НАТО або в липні на саміті G20 гіпотетично може відбутися зустріч Трампа з Порошенком.

«Україні слід плекати менше ілюзій щодо того, що Америка долучиться до Мінська чи нормандського формату і все стане на свої місця. Натомість варто уважно спостерігати за конфігурацією та заявами на рівні Трамп-Меркель. Фактично було заявлено, що Мінськ, Схід України — це європейська проблема до вирішення якої США поки не мають наміру долучатися», - підсумував Вадим Карасьов.

Нагадаємо, у січні посол України в США Валерій Чалий заявляв, що перша зустріч Порошенка і Трампа може відбутися в 20-их числах лютого.

Відзначимо, за підсумками зустрічі американського лідера з канцлером Німеччини заявлено, що Мінські угоди залишаються основою для миру на Донбасі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: