Фінансування доріг та зміни в е-декларуванні. Головні обіцянки тижня

Читать на русском
Аліна Костюченкожурналіст

Переглянувши новини тижня, що минає, можна з упевненістю сказати, що він був найбільш інформаційно насиченим принаймні з початку цього року. Вибухи на складі боєприпасів у Балаклії, вбивство екс-депутата Держдуми РФ Дениса Вороненкова, нові втрати в зоні АТО, невдала спроба Ради обрати аудитора НАБУ, заборона на в’їзд до України російській учасниці «Евробачення-2017» – ось далеко не повний список резонансних подій останніх семи днів. Частина з них уже слугували приводом для обіцянок вітчизняним політикам та чиновникам, що і стало предметом нашого огляду.

Топ-3 невиконаних обіцянок

Дві біди України: уряд і дороги

Днями з’ясувалося, що замість обіцяних 19 млрд грн у 2016 році на ремонт доріг було направлено близько половини – всього 10 млрд. Про це спочатку заявив прем’єр-міністр Володимир Гройсман, а потім на засіданні уряду цю інформацію підтвердив профільний міністр Володимир Омелян. А це означає, що в Кабміні одним махом провалили одразу три обіцянки: про те, що на ремонт і будівництво автошляхів в України в 2016-му піде близько 19 млрд грн, заявляли свого часу і Гройсман з Омеляном, і віце-прем’єр Володимир Кістіон.

Пристрасті за електронним декларуванням

Певно, що наївно було би вважати, що із запуском системи електронного декларування майна та відкриттям для широкого загалу Єдиного реєстру декларацій маніпуляції довкола цього питання припиняться. Наприклад, нещодавно голова фракції «Блоку Петра Порошенка» Ігор Гринів заявив, що повторно внесе на розгляд Ради правки до законодавства про електронне декларування. Йдеться про норму щодо того, що дані електронних декларацій мають бути відкриті виключно для службового користування. Попри те, що раніше відповідну поправку відкликати його вмовив Президент, він пообіцяв що внесе її знову, але й цього не зробив. Втім, навколо цього питання останнім часом вистачає й інших протиріч, про що ми ще згадаємо нижче.

Жебрівський і томографи: як звести нанівець корисну ініціативу

Минулоріч голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський, з-поміж іншого, мав реалізувати дві надзвичайно корисних ініціативи у сфері охорони здоров’я: забезпечити запуск у роботу в медичних закладах регіону 9 томографів і передбачити в обласному й місцевому бюджетах компенсацію на користування кабінетами діагностики для найбільш соціально вразливих категорій населення. Першу обіцянку губернатор майже виконав: за 2016 рік область отримала якраз 9 томографів (комп’ютерних і магнітно-резонансних), але реально з них запрацювали лише 3. Щодо інших наразі відомо, що проводиться погодження документації на встановлення. З другою обіцянкою не склалося взагалі: як повідомив «Слову і Ділу» заступник директора департаменту охорони здоров’я Донецької військово-цивільної адміністрації Володимир Колесник, пільгове забезпечення надається відповідно до законів «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», тобто про додаткові пільги на використання реагентів (а саме вони є платними при користуванні безкоштовними кабінетами діагностики) поки не йдеться.

Топ-3 виконаних обіцянок

Андрій ІллєнкоГолова Київської міської організації Всеукраїнське об'єднання "Свобода"
Іллєнко пообіцяв, що «Свободівці» не будуть підтримувати кандидатуру іноземця на посаду аудитора НАБУСказано 20 березня 2017 р.Статус обіцянки: Виконано

Націоналісти проти іноземця-аудитора НАБУ

20 березня «свободівець» Андрій Іллєнко в ефірі одного з загальнонаціональних телеканалів заявив, що представники його партії не підтримають кандидатуру іноземця на посаду аудитора Національного антикорупційного бюро від Верховної Ради. Наступного дня під час відповідного голосування Роберта Сторча підтримали 178 голосів депутатів, Найджел Браун – 202, таким чином Рада не змогла визначитися з членом комісії зовнішнього контролю щодо проведення аудиту НАБУ. Члени «Свободи» за жодного з них з не голосували.

«Мінімалка» в 5 тисяч від Ляшка

Лідер «Радикальної партії» не змінює своєму амплуа: цього разу він не лише пообіцяв, але й виконав обіцянку зареєструвати в парламенті законодавчу ініціативу про підвищення мінімальної заробітної плати до 5 тис. грн. Це, за словами Ляшка, потрібно для того, щоби після вирахування податків працівник отримував не менше 3,5 тис. грн «чистими». І 21 березня РПЛ відповідний законопроект зареєструвала. Шанси на його ухвалення мізерні, менше з тим, нову виконану обіцянку до свого досьє політик додав.

Війна з телевізором на Херсонщині

Посилити українську інформаційну присутність у Криму та прикордонних із ним районах Херсонської області обіцяв торік голова Херсонської ОДА Андрій Гордєєв. Задум губернатора полягав у підтримці українських блогерів, ретрансляції українського контенту на аудиторію в Криму та прилеглих до нього районах області. Також Гордєєв обіцяв частіше влаштовувати в цих районах виїзні наради. Загалом наразі можна констатувати, що в цілому обіцянка виконується: у грудні 2016-го неподалік Чонгара почали будувати телевізійну вежу, а у березні в самому населеному пункті запустили українське радіомовлення для території окупованого Криму.

Топ-3 обіцянок у процесі виконання

Пенсія, на яку можна жити?

Підвищити найближчим часом мінімальну пенсію до рівня прожиткового мінімуму пообіцяв 22 березня міністр соціальної політики України Андрій Рева. За його словами, невдовзі вона становитиме 1247 грн і нарешті зрівняється з тим, що в нашій країні прийнято вважати прожитковим мінімумом. Сам Рева навряд чи хоч раз пробував прожити місяць на 1,2 тис. грн, але факт того, що наразі в Україні існують іще менші пенсії, шокує.

Декларації одні для всіх

Не підписувати закон про внесення змін до закону «Про запобігання корупції», що передбачає звільнення від обов’язку подавати декларації про доходи солдатів, сержантів та курсантів та офіцерів, що беруть участь в антитерористичній операції, пообіцяв глава комітету з питань запобігання корупції Єгор Соболєв. На думку нардепа, це дозволить окремим посадовцям уникнути декларування, «прикрившись погонами».

Книга обмовок від Кличка

Завершимо наш серйозний огляд на мажорній ноті. Днями мер Києва, знаний майстер кумедних мовленнєвих конструкцій, пообіцяв видати книгу-збірник власних обмовок. Передбачаємо попит на видання, адже з легкої руки Кличка до нього увійдуть, безперечно, найпопулярніші меми останніх років.

Аліна Костюченко, за матеріалами «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: