Експерт: з огляду на персону Тіллерсона — афішувати позиції та міняти формати США щодо Донбасу не будуть

Читать на русском
Володимир Воляполітичний експерт

Взагалі за рангом більш доцільно було б, щоб Джонсон вів переговори з Тіллерсоном. Зараз саме позиція Держекретаря є однією з найвагоміших для Трампа, а отже у кінцевому підсумку для України.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Володимир Воля, оцінюючи зустріч глави МЗС Британії з Трампом та намір переконати США зайняти «менш конструктивну позицію з Москвою».

«Британія, Джонсон безперечно можуть робити спроби переконати в чомусь Трампа, але навряд чи його вплив настільки сильний. Крім того, після того, як Тіллерсон отримав повноваження Держсекретаря США фактично команда Трампа перехопила, як у партії демократів, так і у республіканців. Тому, більш важливо, чи зможе він переконати Тіллерсона?», - розповідає політолог.

Крім того, в чому насправді Джонсон може переконувати Трампа, якщо насправді не озвучено, що він думає стосовно політики в Східній Європі.

«Навіть, якщо Трамп афішує свою позицію стосовно політики РФ, то навряд чи він стане показувати всі карти», - зауважив він.

На його переконання, зустріч буде скоріше більш дипломатичною, важливою як «картинка».

Більше того, важливо, що після зустрічі з Меркель, додав експерт, стало зрозуміло, що Трампа влаштовує й він підтримує позиції Франції, ФРН в «нормандському форматі», тому будь-хто може пропонувати та хотіти інші формати, але поки питання включення інших гравців не стоїть, в тому числі й США.

Британія, Польща та США: хто стане новим учасником «нормандської четвірки»?Політолог оцінив можливість розширення «нормандського формату» та пояснив, якою насправді є позиція Білого дому щодо України.

«Враховуючи позицію Тіллерсона в адміністрації та стилістику, яка використовується ним в бізнесі та політиці слід зважати на два правила — краще прямі переговори для досягнення цілей аніж посередників ( в даному випадку Британія). По-друге, збільшення партнерів по переговорах лише ускладнює досягнення завдань. Третій момент — афішувати якісь домовленості точно не будуть», - пояснює політолог.

«Сенсу включати ще якихось гравців, кожен з яких політично буде переслідувати якісь власні цілі точно немає. Навіщо ускладнювати й без того складну ситуацію», - резюмував Володимир Воля.

Нагадаємо, нещодавно в МЗС Британії висловили готовність взяти участь у підготовці альтернативного формату переговорів щодо Донбасу.

Додамо, за підсумками першої зустрічі держсекретаря США та очільника російського МЗС Рекс Тіллерсон заявив, що «там, де ми не сходимося в поглядах з РФ, США відстоюватимуть інтереси й цінності Америки та її союзників».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: