У Білорусі затримали журналістів низки ЗМІ для «перевірки документів»

Читать на русском
Білоруська міліція затримала співробітників декількох ЗМІ під приводом перевірки документів, перешкодивши їм висвітлювати протести проти Декрету про дармоїдів.
Deutsche Welle

Білоруська міліція затримала співробітників декількох ЗМІ під приводом перевірки документів, перешкодивши їм висвітлювати протести проти «Декрету про дармоїдів».

Протягом прямого ефіру на центральній площі Борисова міліція затримала кореспондентів «Белсату» Ольгу Чайчиц і Сергія Ковальова, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на DW.

Причиною затримання міліція назвала перевірку документів, і потримавши репортерів кілька годин в черговій частині їх випустили.

У Мінську дві тисячі людей мітингували проти «податку на дармоїдів»У Мінську понад 2 тисячі білорусів протестували проти так званого податку на дармоїдів. Протестуючі спалили кілька листів щастя від податківців біля будівлі Міністерства з податків і зборів.

Крім того, в Кобрині білоруські правоохоронці після протестів затримали незалежних журналістів Алеся Левчука та Мілану Харитонову, які вели репортаж з місця подій.

Також неподалік від Мозира, де планувалася акція протесту, ДАІ заблокувало машину журналіста Костянтина Жуковського.

«Перевірка документів ведеться більше 4 годин, тепер почалося складання протоколу», – зазначив Жуковський.

За словами фрілансера Лариси Щирякової, її та машину затримали в Гомелі, оскільки «машина може перебувати в розшуку через викрадення».

Лукашенко назвав Медведєва «закоренілим другом»Президент Білорусі Олександр Лукашенко назвав російського прем'єр-міністра Дмитра Медведєва своїм «закоренілим другом».

У Вітебській області по дорозі на Новополоцьк міліція двічі затримувала автомобіль з журналістами Сергієм Русецьким і Володимиром Луньовим.

Спочатку їх звинуватили в порушень правил дорожнього руху і відпустили, а після другого затримання їх відвезли в Полоцький райвідділ «для перевірки номерів на кузові машини».

За оцінкою глави Білоруської асоціації журналістів Андрія Бастунця, затримання кореспондентів опозиційних ЗМІ були скоординованою і спланованою акцією влади.

«Зрозуміло, що ставили за мету не допустити висвітлення акцій протесту, куди за завданням редакцій прямували кореспонденти, причому затримували навіть там, де акції не відбулися», – підкреслив він.

Нагадаємо, влада Білорусі закрила в'їзд в країну 1 мільйону 700 тисячам осіб, 300 тисяч з них – українці.

Рада ЄС на рік продовжив санкції проти Білорусі, які включають ембарго на поставки зброї, візові заборони і заморожування рахунків щодо чотирьох осіб.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: