Блокадний Донбас, прихід Ryanair і відставка Сироїд. Головні обіцянки тижня

Читать на русском
Аліна Костюченкожурналіст

Тиждень неочікуваних рішень – приблизно так можна охарактеризувати останні сім днів на українській політичній арені. Топ-новиною тижня, безперечно, стала позиція Президента, підтримана Радою нацбезпеки та оборони про запровадження офіційної заборони на переміщення вантажів через лінію зіткнення з ОРДЛО. До цього спонукала «націоналізація» розташованих на непідконтрольній території підприємств, які раніше перебували під українською юрисдикцією. Разом з тим, у такому випадку нелогічними виглядають претензії до прибічників блокади. Якщо закиди проти Парасюка Порошенко обґрунтував поведінкою, що не гідна нардепа, то розмови про кримінальну справу щодо Садового і звільнення з посади віце-спікера Ради Сироїд, хоч і прикриті формальними приводами (пожежа на Грибовицькому сміттєзвалищі й порушення регламенту відповідно), виглядають справді як політична помста. Найприємнішою ж новиною тижня став анонс запуску з України низки рейсів найбільшого європейського лоукостера Ryanair. Ретроспектива цих та інших перипетій тижня – в традиційному огляді обіцянок «Слова і Діла».

Топ-3 невиконаних обіцянок

Ричкова проти фракції: 0:1

Народний депутат Татяна Ричкова не змогла підтвердити статус незалежного депутата, остаточно втративши його після голосування за кандидатури аудиторів НАБУ. Спочатку нардеп пообіцяла, що підтримає на комітеті з питань протидії корупції рішення про проведення конкурсу на цю посаду, але в четвер, коли справа дійшла до голосування, вчинила інакше: не підтримала пропозицію його голови комітету Єгора Соболєва провести відповідний конкурс, натомість, віддала свій голос за кандидатури двох іноземців – Найджела Брауна й Роберта Сторча. Додамо, що про намір підтримати ідею проведення конкурсу Ричкова заявила, коментуючи ситуацію з призначенням аудитора НАБУ в Facebook, зауваживши, що, можливо в разі проведення конкурсу в ньому захочуть узяти участь громадяни України.

Умова дорожча від переселенців

«Опозиційний блок» укотре продемонстрував, що питання соціального захисту населення для нього не таке вже й принципове, особливо, коли мова йде про політичні домовленості всередині парламенту. Так, лідер фракції Юрій Бойко 16 березня в сесійній залі Ради заявив, що політична сила не буде брати участі в голосуваннях, поки депутати не розглянуть законопроекти щодо захисту вимушених переселенців. Однак того ж дня чотири депутати від фракції «Опоблоку» – Михайло Папієв, Сергій Дунаєв, Олександр Нечаєв і Микола Скорик – проголосували за законопроект №5610 «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України (щодо удосконалення механізмів забезпечення завдань кримінального провадження)». Голосування за цей законопроект, до речі, є виконаною обіцянкою Юлії Тимошенко, адже саме «Батьківщина» зареєструвала відповідні правки – але про це пізніше.

Велоінфраструктура, яку не побудував Хомко

Увагу «Слова і Діла» цього тижня привернули дивні обставини з виділенням коштів на велосипедну інфраструктуру в Рівному, де мер Володимир Хомко ще у 2015 році пообіцяв виділяти на цю потребу 1 млн грн щорічно. Портал з’ясував, що минулоріч із міського бюджету на це виділили лише 96 тис. грн. Ба більше – коштами, виділеними за цією статтею на рік раніше, в місті чомусь не змогли скористатися. Станом на 29 грудня 2015-го на Програму розвитку велоінфраструктури в місті Рівному на 2014–2019 роки виділили лише 50 тис. грн. Щоправда, вже 4 лютого минулого року в Рівненській міськраді «Слову і Ділу» повідомили, що всього на виконання вищевказаної програми з міського бюджету було виділено 602,4 тис. грн, хоча фактичних видатків на той момент не було.

Топ-3 виконаних обіцянок

Дочекалися: Омелян і Ryanair

Іще 20 липня 2016 року міністр інфраструктури Володимир Омелян заявив, що протягом 2017 року в Україну зайде одна найбільших світових лоукост-авіакомпаній – ірландська Ryanair. Загалом до кінця осені поточного року компанія запустить щонайменше 15 щотижневих рейсів із Києва і Львова до низки міст Європи. Про це на спільній з Мінінфраструктури прес-конференції оголосив комерційний директор авіакомпанії Девід О’Брайян.

Вдосконалення закону про заочне правосуддя

Подати до парламент пропозиції щодо змін до закону про заочне правосуддя наприкінці лютого пообіцяла лідерка «Батьківщини» Юлія Тимошенко. За її словами, ці правки дадуть змогу притягнути Януковича та його оточення до відповідальності, однак не допустити зловживань. 16 березня Верховна Рада ухвалила зазначений проект закону в другому читанні з правками «Батьківщини». Як зауважила Тимошенко, головний комітет, керівником якого є її колега по фракції Андрій Кожем'якін, вилучив із документа всі суперечливі пункти.

Майже три мільйони для частини Нацгвардії в Запоріжжі

30 червня 2016 року голова Запорізькою обласної державної адміністрації Костянтин Бриль запевнив, що розташована в області частина Національної гвардії №3029 буде профінансована на суму близько одного мільйона гривень. Відповідно до листа заступника голови-керівника апарату Запорізької ОДА від 15 березня 2017 року, у 2016 році військовій частині 3029 НГУ благодійним фондом «Фонд сприяння оборони Запорізької області» були наданні матеріально-технічні засоби на суму 2,7 млн грн. Сам Бриль 27 лютого цього року повідомив, що торік була надана допомога 11-ти з’єднанням і військовим частинам у грошовому виразі на суму 11,2 млн грн, а також іншим 24-м військовим частинам, що розташовані на території області, на суму більше 13 млн грн.

Топ-3 обіцянок у процесі виконання

Тотальна блокада

14 березня Президент Петро Порошенко пообіцяв, що Київ більше не матиме жодних торгових відносин із підприємствами, розташованими на непідконтрольних уряду територіях. «Після захоплення цих підприємств ми не можемо мати жодних торгівельних відносин з цими «конфіскованими» підприємствами. Ми не будемо дозволяти жодної їхньої діяльності», – наголосив Глава держави, не забувши попросити у західних партнерів додаткової підтримки у вигляд санкцій проти Росії.

Відставка Сироїд

Ініціювати відставку віце-спікера Верховної Ради Оксани Сироїд через закриття нею пленарного засідання у зв'язку з появою правоохоронців, які брали участь в інциденті з Володимиром Парасюком на блокпосту в Слов'янську пообіцяв депутат від фракції «Народного фронту» Андрій Тетерук. Фракція БПП в особі Сергія Березенка заявила про підтримку такого кроку колег із НФ, тоді як Тимошенко висловилась проти. Цікаво, що паралельно з цим питанням, було піднятие й питання зняття депутатської недоторканності з Володимира Парасюка, і представниця «Самопомочі» Олена Сотник заявила, що її політична сила це рішення підтримає, якщо Генпрокуратура знайде в діях нардепа ознаки злочину.

Ех раз, та іще раз

Уже вкотре обіцяє довести до суду справи екс-президента України Віктора Януковича і його поплічників генеральний прокурор Юрій Луценко. Минулого разу він обіцяв зробити це до кінця 2016 року, тепер же очільник ГПУ запевняє, що суд над «легітимним» почнеться до листопада 2017 року.

Аліна Костюченко, за матеріалами «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: