Рішення щодо Сбербанку: експерт про санкції та наслідки

Читать на русском
Євген Невмержицькийекономічний експерт

Ситуація виглядає приблизно наступним чином: держава сама продовжує торгівлю з окупованими територіями, але звинувачує легальне підприємство в Києві в порушенні закону України.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив кандидат економічних наук, економічний експерт Євген Невмержицький, оцінюючи засідання РНБО з питання запровадження санкцій щодо української «дочки» Сбербанку.

«Підстави для запровадження санкцій полягають у тому, що українські підприємства, в цьому випадку банк, приймають документи терористичних організацій, тим самим підриваючи безпеку країни. Це офіційна версія, на підставі якоъ можуть запроваджуватися санкції. На іншій шальці терезыв: це підприємство банку зареєстроване за українськими законами, отримало ліцензію НБУ та не є «дочкою», – розповідає Невмержицький.

Усі банки в Україні з іноземним капіталом є українськими. Чи то ОТП Банк, чи то «Агріколь», чи Сбербанк РФ.

«Це означає, що банк платить зарплати українським громадянам, працюють у ньому перш за все українці, кожен з яких платить податки. Ці суми можна порахувати. Якщо штат налічує кілька сотень людей, відповідно, це мільйони гривень податків, які країна отримує щомісяця. Цей банк вніс інвестиції в нашу економіку на сотні мільйонів доларів і обслуговує українські підприємства», – аналізує експерт.

У підсумку, констатував він, ми маємо звинувачення в тому, що вони нібито брали паспорти громадян «ДНР» та створювали потенційну небезпеку того, що це почнеться масово, хоча навряд чи терористи спокійно в нас пред'являють та користуються цим паспортом.

«Сбербанк» божиться, що не обслуговує громадян з «паспортами ЛДНР»ПАТ «Сбербанк» оприлюднило заяву, в якій спростувало інформацію щодо обслуговування осіб на підставі документів, виданих на непідконтрольних Україні територіях.

«Якщо банк прийняв паспорт, то це порушення законодавства України, й за це він несе відповідальність. Це те ж саме, що він обслужив людину без паспорта. Тому виникає запитання: а чи були в принципі прецеденти? Публічно й офіційно нікому не показали такого роду прецеденти. Тому що постає питання, з одного боку, недоведених звинувачень в обслуговуванні клієнтів і потенційної небезпеки обслуговування, з іншого - втрати десятків мільйонів гривень», – розмірковує експерт.

Якщо стоїть питання санкцій, додав він, то перш за все потрібно подумати про захист прав тих клієнтів, які обслуговуються в цьому банку, мають депозити, кошти на рахунках.

На його думку, те, що відбувається, незалежно від того, доведуть чи ні, вже є інформаційною атакою. Це вже потужний удар для банку.

Звісно, ті клієнти, які можуть втекти з банку, зроблять це навіть без санкцій. Репутація – це основа банківського бізнесу.

Коли в ЗМІ, уточнив економіст, з'являється такого роду інформація, це вже ставить під загрозу існування стабільного бізнесу цього банку.

«Оскільки держава не вживає жодних законодавчих заходів щодо російського капіталу в принципі, ми спокійно торгуємо з РФ, то такі заяви офіційних органів насамперед завдають шкоди, яка обчислюється цілком зрозумілими сумами, українським громадянам насамперед. Можливо, варто було б врахувати, від чого збитки більші?», – резюмував Євген Невмержицький.

13 березня представники партії «Національний корпус» почали замуровувати вхід до відділення російського Сбербанку в Києві. Того ж дня Президент України Петро Порошенко анонсував засідання РНБО.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: