Експерт назвав єдиний прийнятний для України варіант виходу з блокади Донбасу

Читать на русском
Сергій Дяченкоенергетичний експерт

Ми воюємо з РФ. Кремль може використовувати цю ситуацію для подальшої інтеграції Донбасу. В цій ситуації йдеться про енергетичну інтеграцію.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів провідний експерт з енергетичних програм Сергій Дяченко, оцінюючи продовження блокади Донбасу та заклик ЄС вирішити ситуацію якомога швидше.

«Якщо Україна почне робити різкі кроки, наприклад, відріже Донбас від електроенергії, це зашкодить лише нам. Технічно РФ буде складно забезпечити поставки, але все одно можливо, а Україна буде в мінусі», – зазначив експерт щодо силових методів вирішення ситуації.

Зараз, за його словами, РФ буде користуватися ситуацією, «віджимати» під себе ті підприємства, які зможе. Для самих підприємств все не так катастрофічно, як для економіки України, оскільки надходжень до Держбюджету не буде.

РФ намагається переформатувати свою присутність на окупованих територіях. Все йде до того, що Україна стає залежною від Росії. Ми повертаємося в 2014 рік.

«У Росії дешевий антрацит, який видобувають відкритим способом. В Україні старі шахти, антрацит видобувають на кілометрових глибинах. Але будь-який імпорт – хоч з РФ, яка ближче, хоч із ПАР – мінус до балансу зовнішньої торгівлі. Потрібно десь брати валюту, а у нас і так дефіцитне станоіище. Ми натиснемо на «ДНР», тобто РФ, погіршимо там ситуацію, але й собі зробимо гірше», – пояснює він.

Глобальний вихід із мінімальними втратами для України, наголосив він, лише один – переобладнати шахти з антрациту на газове вугілля.

«Так, це довго, потрібно близько двох років. Україна вже зараз видобуває вугілля газової групи, але використовувати його на станціях, що будувалися під антрацитні, неможливо. Модернізація не настільки дорога. На котел потрібно 3-4 мільйони доларів. За мірками енергетики, це не так уже й багато. На Зміївській ТЕС переобладнані два блоки під вугілля газової групи. Це обійшлося близько 120 мільйонів гривень на блок. Але це вугілля, що видобувається в Україні, за нього не потрібно платити. Це оптимальний варіант. Імпорт із будь-якої іншої точки все одно дорожчий», – проаналізував Сергій Дяченко.

В ЄС вважають, що блокада Донбасу призведе до закриття підприємств і зростання безробіття. В уряді підрахували, що Україна може втратити від блокади 3,5 мільярда доларів.

Раніше в МВС поіменно назвали організаторів блокади Донбасу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: