Скандал між Туреччиною й Нідерландами: депортований міністр і блокування диппредставництв

Читать на русском
Дипломатичний скандал, що виник у зв'язку зі спробою переконати турків, які проживають у Нідерландах, підтримати зміни до конституції Туреччини, набирає обертів.
Фото: Dylan Martinez

У відповідь на заборону влади Нідерландів провести в Роттердамі мітинг на підтримку змін до конституції Туреччини, спрямований на турків, які мають подвійне громадянство, президент країни Реджеп Тайіп Ердоган назвав дії голландських колег «фашизмом» і «пережитками минулого».

Напередодні влада Нідерландів не дозволили міністру закордонних справ Туреччини Мевлюту Чавушоглу провести мітинг в Роттердамі, а потім навіть заборонила йому в'їзд до країни, пише «Слово і Діло» з посиланням на «112 Україна».

Наміри турецького дипломата там назвали «небажаними» й закликали до пошуку «оптимального рішення».

Морська торгівля між Кримом і Туреччиною зупиненаДиректор компанії-оператора поромної лінії «Кримське морське агентство» Станіслав Гвоздила повідомив, що Анкара не приймає пороми з Криму вже два тижні.

Ближче до ночі в суботу, 11 березня, під стінами генконсульства Туреччини в Роттердамі почався мітинг незгодних із діями голландського уряду. Туди також намагалася потрапити міністр соціальної політики Туреччини Фатма Бетюль Сайян Кайя, але поліція заблокувала її автомобіль. Правоохоронці не дали їй можливості звернутися до демонстрантів, у той же час влада Нідерландів назвала її «небажаним іноземцем». Пізніше політик була депортована до Німеччини.

У відповідь на ці події влада Туреччини заблокувала роботу всіх дипломатичних представництв Голландії.

Прем'єр-міністр країни Біналі Йилдирим зазначив, що відповідь Туреччини буде жорсткою.

Нагадаємо, всього кількома днями раніше Ердоган назвав аналогічну заборону проводити мітинги на підтримку змін до турецької конституції в Німеччині «нацистськими методами». Канцлер Німеччини Ангела Меркель у відповідь на це порадила турецькому президенту самому «стримати нацистські настрої».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: