ООН: Туреччина масово порушує права курдів

Читать на русском
Турецькі сили безпеки відповідальні за тисячі смертельних випадків і порушення прав людини в регіонах, населених курдами.

Турецькі сили безпеки відповідальні за тисячі смертельних випадків і порушення прав людини в регіонах, населених курдами.

Про це йдеться в звіті ООН, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на Deutsche Welle.

В звіті управління верховного комісара ООН із прав людини йдеться про те, що в 2015-2016 роках у регіонах Туреччини, населених курдами, загинули близько двох тисяч людей під час операцій турецьких силовиків: 800 із них були працівниками служб безпеки, а ще 1200 – цивільними.

Видання відзначає, що перемир'я в курдських районах Туреччини не дотримується з літа 2015 року. В зазначений період від 335 до 500 тисяч осіб були змушені покинути свої будинки. Близько 1800 будинків були знищені під час операцій турецьких сил безпеки.

Верховний комісар ООН із прав людини Зейд Раад аль-Хусейн розкритикував турецьку владу. Після того, як президент Туреччини Реджеп Ердоган почав зміцнювати свою владу, управління верховного комісара ООН у справах біженців не може відправляти своїх представників до регіону, населеного курдами, заявив аль-Хуссейн.

Представник ООН пояснив, що представлений звіт був складений на базі супутникових знімків, інтерв'ю з жертвами та свідками подій, а також за допомогою даних неурядових організацій.

Відзначимо, 5 листопада 2016 року в найбільших містах Туреччини пройшли масові акції протесту проти арешту керівництва прокурдської опозиційної Партії демократії народів.

Раніше повідомлялося, що в лютому 2017 року прокуратура Стамбула завершила розслідування в зв’язку зі спробою держперевороту. Після цього в Туреччині за зв'язки з Ґюленом затримали ще 95 підозрюваних.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: