Давня мрія Путіна та вирішальне слово США: чи включать Америку до переговорів щодо Донбасу?

Читать на русском
Андрій Горбенкополітолог

Формат переговорів не зміниться доти, доки на фронті не буде якогось серйозного прориву з будь-якого боку.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Андрій Горбенко, оцінюючи заяву очільника МЗС РФ Сергія Лаврова про бажання включити США до мінського процесу.

«Завдань для України в «Мінську-1,2» було два: зупинити прорив росіян та залучити РФ як сторону конфлікту, говорити з ними як з окупантами. Американцям лізти в це немає сенсу. Якщо США стануть частиною якоїсь домовленості, то вони повинні будуть якимось чином гарантувати цю домовленість. Трампу це зараз абсолютно не потрібно», – пояснює політолог.

«В Україні немає зони інтересів США, а тих ресурсів, які Америка вкладає зараз, для них цілком достатньо, щоб ситуація залишалася відносно мирною», – додав він.

На Заході є розрахунок, що «Мінськ» у довгій перспективі дозволить вирішити ситуацію дипломатичним шляхом, але скільки доведеться пережити «мінських сезонів», передбачити складно.

«Основна стратегія така: Україна має час збільшити чисельність армії, відновити економіку, а за цим послідує рішення за югославським сценарієм», – припустив експерт.

Зараз, уточнив він, Україна сама не може звільнити Донбас, тому нам потрібно нарощувати військовий потенціал і стабілізувати економічну ситуацію, чого й вимагає Захід. РФ, навпаки, слабшає під тиском санкцій.

«У цьому весь «Мінськ» з боку Європи та США», – зазначив політолог.

Більше того, якщо США входять до переговорів, то, за його словами, це дає можливість Кремлю щось вимагати від Вашингтона.

Клімкін: США не будуть розмінювати УкраїнуГолова МЗС Павло Клімкін провів зустріч з держсекретарем США Тіллерсоном, під час якої обговорювалися протидія російській агресії і майбутній візит Порошенка.

«Це стара мрія Путіна про те, щоб відновити мир на свій лад після холодної війни. Це США взагалі не потрібно. У найближчій перспективі вони не збільшуватимуть свою дипломатичну присутність у будь-яких переговорах», – резюмував Андрій Горбенко.

Своєю чергою, в Кремлі заявили, що «жоден конфлікт у світі неможливо вирішити без участі США».

За підсумками «нормандської зустрічі» в Мюнхені було заявлено, що США не стануть п'ятим членом «нормандської четвірки», але перебуватимуть у тісному контакті з нею.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: