Шлях до миру: чи можуть Британія та Польща допомогти у вирішенні конфлікту на Донбасі

Читать на русском
Андрій Мішиндиректор Київського інституту мирних досліджень

Включення Британії до врегулювання конфлікту на Донбасі виглядає малоймовірним та навіть наївним.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Київського інституту мирних досліджень Андрій Мішин, оцінюючи ініціативу британської та польської сторін розробити альтернативний план для переговорів щодо Донбасу.

«Поляки свого часу заявили про те, що вони є авангардом боротьби ЄС проти російської економічної та політичної експансії. На цьому зовнішня політика Польщі істотно спала. Британія після другої світової війни є основним союзником США. Але сказати, що новий формат є можливим можна буде лише після того, як щось схоже ми почуємо від Держдепартаменту», – вважає Мішин.

«Більше того, озвучив пропозицію голова МЗС Польщі, навіть не Британії», – наголосив він.

Якщо в Америці не готові сказати те, що Україні хотілося б почути, то просто кажуть «найближчі союзники США», тобто Британія, але реальність цього викликає великі сумніви.

Крім того, додав експерт, у Британії є давній конфлікт з РФ пов'язаний із Березовським, Литвиненком та іншими персонажами.

«Тобто в Британії є конфліктне поле з РФ й виступати стороною рішення іншого конфлікту з Росією виглядає меншою мірою наївно. У будь-якому разі головне для України – почути позицію глобального та регіонального лідерів, тобто США та РФ. Лише тоді можна буде робити висновки», – проаналізував Андрій Мішин.

Експерт: навіть якщо «нормандський формат» «помре», його не закриютьПолітолог розповів про зміну «нормандського формату» та про те, чи можуть вибори в ключових країнах Європи змінити конфігурацію переговорів.

Президент України Петро Порошенко заявив, що скільки б не було форматів, це не допоможе змусити вивести війська РФ з Донбасу, та наполіг, що будь-який інший формат переговорів не має знищити Мінські домовленості.

Нагадаємо голова МЗС України Павло Клімкін раніше повідомив, що «нормандський формат» не діє через позицію РФ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: