Експерт: навіть якщо «нормандський формат» «помре», його не закриють

Читать на русском
Руслан Бортникполітолог

«Нормандський формат» свою роль умиротворення конфлікту та зменшення градусу протистояння, переведення його з повномасштабної фронтової війни в більш опозиційне протистояння певною мірою виконав.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики, політолог Руслан Бортник, оцінюючи заяву Павла Клімкіна про те, що «нормандський формат» є неефективним, але заміни йому немає.

«Зміна «нормандського формату» впирається сьогодні в кілька факторів. По-перше, Європа та Росія не дуже хочуть бачити США в процесі. Другий фактор – сторонам буде складно домовитися про учасників цього формату. Таких ситуацій, як у Дебальцевому або під Іловайськом, немає, а саме вони були тоді мотиватором. Зараз усі будуть до останнього торгуватися», – пояснює Бортник.

Вперше, за його словами, «нормандський формат» формувався якраз за рахунок України та страхів Європи, тому що ми тоді були в найбільш програшному становищі.

«Сьогодні цих факторів немає й погодити нову «нормандську четвірку», «п'ятірку» чи «вісімку» буде вкрай складно», – додав він.

Дійсно, потрібно розширювати «нормандський формат». Можливо, питання не лише в США. Є ще Польща, Туреччина, може бути навіть Казахстан.

«Між тим жодних підстав немає, й ніхто з «нормандського формату» офіційно ніколи не вийде. Це означатиме назвати себе агресором, оскільки це формат гібридного протистояння», – підкреслив політолог.

«Нормандський формат» буде «мертвим», але грати в нього будуть до кінця. Сьогодні те, що він у такому млявому стані, означає лише одне – центр переговорів щодо української кризи змістився з «нормандського процесу» на американсько-російські переговори. Це геть не найкраща новина для України, адже невідомо, про що можуть домовитися РФ та США», – розмірковує Бортник.

Білий дім анонсував угоду Трампа з РосієюПрезидент США Дональд Трамп спробує укласти з Росією угоду щодо боротьби з тероризмом та в секторі економіки.

Щодо виборів, зокрема у Франції, то, за його словами, ситуація залишається дуже незрозумілою.

«Близько 40% – перемога Фійона, близько 35% – Макрона, не більш ніж 20% – перемога Ле Пен. Поки складно прогнозувати, але хто б не переміг, за винятком Макрона, принесе зміну французької політики щодо України. Фійон та Ле Пен однозначно зацікавлені в співпраці з РФ», – проаналізував можливу трансформацію «нормандського формату» політолог Руслан Бортник.

Як відомо, за останніми даними соцопитування, Ле Пен може програти другий тур виборів Макрону.

Нагадаємо, за підсумками зустрічі в Мюнхені сторони «нормандського формату» домовилися не розширювати «четвірку», але тісно співпрацювати з Вашингтоном.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: