Про справу Насірова: саботаж буде на різних рівнях і гілках влади

Читать на русском
Гліб Канєвськийполітичний експерт

Насіров є не останньої людиною в топ-політиці. Очолюючи ДФС, він, в принципі, розумів і знав про бізнес всіх, хто на чому заробляє й куди виводить гроші. Це дає підставу припускати, що процес – не шоу, а радше спланована операція НАБУ.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт Центру політичних студій та аналітики «Ейдос» Гліб Канєвський, оцінюючи суд та справу над екс-головою ДФС України Романом Насіровим.

«Майбутня політична кар'єра Насірова дорівнює нулю. Ким би він тепер не вийшов, чи залишать його на лаві підсудних, чи звільнять, все одно шлях до політики буде закритий», – підкреслив Канєвський.

Той факт, що справу розпочали лише зараз, хоча це могло відбутися рік тому, на переконання експерта, пов'язано в першу чергу з НАБУ та слідчими, які мали бути готовими, що в разі цього затримання доведеться протидіяти політичному тиску, а тиск, судячи з реакції депутатів від БПП, вже почався.

«Насіров з його статками може забезпечити собі не лише політичний, але й юридичний захист. Слідчим НАБУ та САП потрібен був час, щоб у суді адвокати не мали змогу розвалити справу через неправильне оформлення якихось документів чи їх банальну відсутність, що в нас уже траплялося», – пояснює експерт.

Щодо самої справи, зауважив він, то Солом'янський суд уже проявляє пасивність.

У справі Насірова буде системний саботаж на різних рівнях та гілках влади. Чи буде це кимось сплановано, чи під маркером «халатність», «бездіяльність», система в будь-якому разі захищатиме Насірова. Як це відбувається, всі зрозуміли на прикладі справи «діамантових прокурорів».

«Справу «діамантових прокурорів» гучно почали, потім затягнули, а потім система її «проковтнула». Зараз ідуть якісь судові засідання, під час яких постійно виникають проблеми із суддями та з іншими учасниками процесу», – нагадав експерт.

Як виконував обіцянки голова ДФС Насіров – результати дослідження«Слово і Діло» зробило інфографіку щодо відповідальності голови Держфіскальної служби Романа Насірова за свої обіцянки.

«Система спустить справу на гальмах. Півроку-рік-два тягнутимуть, поки громадськість просто забуде про справу Насірова», – додав він.

Потрібно розуміти, уточнив експерт, що справа Насірова – ланка в справі Онищенка, тому досить логічним виглядає те, що зараз обрали саме голову ДФС.

«Не виключено, що після Насірова буде взятий хтось навіть вищий за посадою. Можливо, навіть хтось із оточення Президента. Просто справа Онищенка для НАБУ, для Ситника безпосередньо зараз є маркером. Саме справою Онищенка вони можуть виправдати своє існування, сколихнути корупцію на топ-рівні та зняти питання Заходу, куди партнери виділяють кошти й навіщо», – проаналізував Гліб Канєвський.

Як відомо, Романа Насірова затримали в «газовій справі» Олександра Онищенка. Сам нардеп, який перебуває в розшуку, назвав затримання Насірова головним провалом НАБУ, та висловив упевненість, що слідство нічого не доведе.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: