Україна втратила 5,4 мільярда через зняття санкцій з Іванющенка

Читать на русском
Ціна знятих із соратника екс-президента Віктора Януковича Юрія Іванющенка санкцій становить майже 5,4 мільярда гривень.
Юрій Іванющенко

Ціна знятих санкцій із соратника екс-президента Віктора Януковича Юрія Іванющенка становить майже 5,4 мільярда гривень.

Про це йдеться в повідомленні Центру протидії корупції, пише «Слово і Діло».

«Генпрокуратура відкрила провадження щодо Іванющенка лише після того, як ми почали писати заяви про злочин і змушувати їх розслідувати економічні злочини Юри Єнакієвського. Саме це було потрібно для збереження санкцій – показати європейцям підозри в корупційних злочинах», – пояснює Дарина Каленюк із Центру протидії корупції.

За її словами, бездіяльність нинішнього заступника генпрокурора Луценка Юрія Столярчука, який вів цю справу й за інших генеральних прокурорів, призвела до того, що справу закрили, а підстави для продовження санкцій зникли.

У рамках кримінального процесу в справі Іванющенка звітував начальник департаменту спецрозслідувань Юрій Горбатюк. Рік тому було заарештовано 1,8 млн швейцарських франків, 30 млн дол. у Латвії, 575 тис. дол. у Монако.

Луценко обурений: суд закрив усі справи щодо ІванющенкаВерховний Суд України під час засідання ухвалив рішення закрити всі справи, що стосуються колишнього народного обранця Юрія Іванющенка.

За даними ЦПК, правоохоронці в Швейцарії та Монако сумарно арештували значно більше – близько 200 мільйонів доларів на рахунках компаній Іванющенка.

Після зняття санкцій, запевняють активісти, можливість повернути ці гроші до Бюджету України назавжди втрачена.

Нагадаємо, що рішення про зняття санкцій з Іванющенка було ухвалено після щорічного перегляду обмежувальних заходів. Щодо самого президента-втікача Віктора Януковича, то Рада ЄС продовжила на рік обмежувальні заходи проти нього та 15 його соратників.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: