Діяльність КСУ: як працює головний орган конституційної юрисдикції в Україні

Читать на русском

Діяльність Конституційного суду України, попри всю доленосність рішень, які він ухвалює, для більшості українців є таємницею за сімома печатками. «Слово і Діло» вирішило наочно продемонструвати, чим саме займається та за якою схемою працює цей орган.

КСУ – єдиний орган конституційної юрисдикції в Україні, що гарантує верховенство Конституції як основного закону держави. До його складу входять 18 суддів, термін повноважень кожного з яких складає 9 років. По 6 із них призначають Президент, Верховна Рада та З’їзд суддів України.

Боротьба з корупцією: наскільки зросло фінансування судів порівняно з минулим рокомВ рамках боротьби з корупцією в Бюджеті-2017 року фінансування судової системи України зросло на 40%, зокрема, якщо в 2016 році це було 5,866 млрд грн, то в поточному передбачено 10,201 млрд грн.

Основними завданнями Конституційного суду є ухвалення рішень щодо конституційності нормативно-правових актів (повністю або частково) та винесення висновків щодо відповідності нормам Основного закону міжнародних угод, що вносяться до парламенту, проектів законів про внесення змін до Конституції, дотримання Конституції та законів України Верховною Радою Криму, нагляд за порядком усунення Президента з посади в порядку імпічменту.

Починаючи з 2014 року й до січеня 2017-го в КСУ було зареєстровано 112 подань від державних органів, 1279 звернень громадян, щодо яких орган затвердив 240 ухвал. Що ж до рішень та висновків, то їх Конституційний суд ухвалює відносно небагато: у 2014 році ним було винесено 7 рішень, у 2015-му – 5, у 20116-му – 7. Щодо висновків, то їх за весь цей час було лише чотири: по два в 2015-му та в 2016 роках.

Більше про те, як працює Конституційний суд України, – в інфографіці «Слова і Діла».

Нагадаємо, раніше портал показав, який шлях пройшло питання скасування мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення перед тим, як подання щодо нього було внесене до КСУ.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: