Експерт: мінімальну зарплату в 5 тисяч гривень не витримає бухгалтерія жодного підприємства

Читать на русском
Андрій Новакекономіст

Піднімати мінімальну зарплату в Україні можна й потрібно, тільки головне, щоб це не робилося різко. Підвищення мінімалки до 5 тисяч гривень, як планують у майбутньому, є недоцільним.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав голова Комітету економістів України Андрій Новак, передає «Слово і Діло».

«Різке підвищення до 5 тис. грн підірве фінанси фактично всіх підприємств, особливо малих і середніх. У перспективі, звичайно, треба поступово піднімати соціальні стандарти, але це необхідно робити поетапно, а не різко. А по-друге, це потрібно робити в залежності від темпів економічного росту країни», – застерігає він.

Не можна піднімати соціальні стандарти в рази, якщо темпи росту складають лічені відсотки. Такого не витримає бухгалтерія жодного підприємства.

За словами Новака, підвищення мінімальної зарплати вдвічі, яке відбулося з початку цього року, вже призвело до деяких негативних наслідків, оскільки відбулося різко.

«Це спонукало практично всі підприємства і установи до тінізації трудових відносин, коли працівників переводили на неповний робочий день – на чверть чи на півставки, хоча реально вони працювали повний робочий день. Особливо це стосується приватного сектору. Ну а в державному секторі у керівників не було іншого виходу, як застосовувати скорочення працівників. Тому що, знову ж таки, за тих самих фінансових результатах установа чи підприємство не може виплачувати вдвічі більші соціальні платежі. Особливо це вдарило по малих підприємствах», – пояснює економіст.

Як уряд «соціалку» піднімає. На скільки зростуть основні виплати в 2017 році2017 року в Україні будуть збільшені майже всі основні види соціальних та зарплатних виплат: мінімальна заробітна плата, прожитковий мінімум, допомога на утримання дітей матерям-одиначкам тощо.

На сьогодні, зауважує він, за статистикою близько 200 тис. фізичних осіб-підприємців закрились, тобто частка «тіні» в українській економіці збільшується.

У той же час прем'єр-міністр продовжує запевняти, що негативних економічних наслідків від збільшення мінімальної заробітної плати не буде.

Як зміняться соціальні виплати для населення у 2017 році, «Слово і Діло» з'ясовувало в матеріалі «Як уряд «соціалку» піднімає. На скільки зростуть основні виплати в 2017 році».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: