Арабський світ проти Ірану: навіщо Ізраїлю близькосхідний аналог НАТО?

Читать на русском
Антон Кучухідзеполітолог - міжнародник

На даний момент досить складно говорити про те, який інституційний вигляд може мати союз Ізраїлю, Саудівської Аравії та, ймовірно, інших арабських держав проти Ірану.

Таку думку, оцінюючи ініціативу Ізраїлю щодо створення оборонного альянсу арабських країн за зразком НАТО, в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог-міжнародник Антон Кучухідзе.

«Історія двосторонніх відносин між Ізраїлем та Саудівською Аравією завжди була складною через палестинське питання. Але сьогоднішні реалії у вигляді збільшення впливу Ірану в регіоні, звичайно ж, диктують необхідність нових підходів та розвитку, здавалося б, іще до недавнього часу немислимого політичного партнерства між двома країнами», – говорить експерт.

На його думку, з великою часткою ймовірності можна стверджувати, що певне політичне зближення та навіть співпраця можливі.

«Може бути так, що центральною темою в двосторонніх відносинах (Ізраїлю та Саудівської Аравії – Ред.) буде не Палестина, а протидія саме Ірану. Принаймні на рівні політичних декларацій проглядається «промацування» позицій у даному напрямку», – розмірковує Кучухідзе.

Пентагон назвав головного спонсора тероризмуМіністр оборони США Джеймс Маттіс розповів про головні світові небезпеки та назвав Іран головним спонсором тероризму в світі.

«Крім внутрішньої необхідності Ізраїлю та Саудівській Аравії до об'єднання зусиль проти Ірану, позитивною для них є і риторика нового президента США щодо іранської сторони. Якщо ця риторика буде реалізовуватися на практиці, то Ізраїль і Саудівська Аравія можуть отримати в союзники великого глобального гравця», – вважає він.

Однак щось більш предметне можна буде сказати лише після того, як у США ухвалять стратегію національної безпеки, а Ізраїль або ж Саудівська Аравія публічно представлять план можливого союзу, акцентує експерт, резюмуючи.

Як відомо, у США Іран вважають головним спонсором світового тероризму. У той же час, взаємини з Ізраїлем у своєму дебютному зверненні до Конгресу Дональд Трамп назвав «непорушними».

Раніше іранський духовний лідер аятолла Алі Хаменеі назвав ізраїльтян «фальшивою» нацією. Це досить серйозна заява, враховуючи, що для іранців слово аятолли має величезну вагу. Навколо гасла «Смерть Ізраїлю» внутрішній консенсус є майже між усіма суспільно-політичними силами Ісламської Республіки.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: