Переділ світу: чи можлива «велика угода» США та Росії за рахунок України?

Читать на русском
Ігор Лосєввійськовий експерт

Спроби торгів та вигідних угод між Росією та США будуть, що зовсім не дивно. Важливіше те, чи не стане Україна розмінною монетою?

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив військовий експерт, історик Ігор Лосєв, аналізуючи заяву Білого дому про готовність укласти з Росією угоди щодо боротьби з тероризмом та в секторі економіки.

«Як свідчить історія, неважко вирішити долю країни без неї, якщо власне керівництво не бере жодної участі. Можуть зустрітися два лідери та вирішити долю меншої держави, але це рішення ще треба імплементувати, ввести його в дію. Не можуть дві великі країни вирішити долю третьої, хай навіть слабшої, країни, якщо вона активно протидіє та не погоджується. Це вже історичний досвід», – каже експерт.

Експерт: у Путіна залишилося лише два варіанти, як привернути до себе увагу ТрампаСпівдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки припустив, із чим може бути пов'язана нова ескалація на Донбасі.

Двом країнам, наголошує він, для великої угоди завжди потрібні будуть колаборанти в тій країні, долю якої вони вирішують.

«Мюнхенська змова 1938 року: Британія, Франція разом з Німеччиною та Італією вирішили долю Чехословаччини. Чеське керівництво погодилося та фактично стало колаборантом Мюнхенської угоди. Вони віддали Судетську область, як від них вимагали. Не чинили збройного опору, тому так і сталося», – нагадує історик.

Проте, підкреслєю він, в історії були й інші приклади

Вибір за Україною. Долю Фінляндії вирішували Радянський Союз та Німеччина. Гітлер дав зрозуміти Сталіну, що він не буде захищати Фінляндію. Це не завадило фінам протидіяти. Фінляндія залишилася незалежною державою.

«США та Росія можуть спробувати «розміняти» Україну, але дуже багато буде залежати від влади України. Якщо наше керівництво стане колаборантом – в історії буде один шлях. Якщо буде чинити опір, то цей опір може викликати нову ситуацію в тому ж таки Вашингтоні. США все-таки демократична держава. Якщо вони будуть бачити, що українці б'ються за свою волю, виникне сильний рух проти Трампа, якщо такі дії будуть з його боку. Конгрес, Сенат, інші країни, суспільство теж мають право на протидію», – аналізує Лосєв військові перспективи «великої угоди» США та РФ.

Як відомо, американський лідер і раніше заявляв, що спробує «порозумітися з Росією». В держдепартаменті США ж заявили, що «там, де ми не сходимося в поглядах з РФ, США відстоюватимуть інтереси й цінності Америки та її союзників».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: