Експерт: Європа втомилася від українських проблем

Читать на русском
Ігор Петренкоексперт МЦПД

Є об'єктивні та суб'єктивні причини «втоми» Європи від того, що відбувається в Україні. Як би там не було, але домовленість про припинення вогню Україна виконує, й ОБСЄ фіксує, що Україна відповідає на атаки, а не нападає. У той же час, навіть на конференції в Мюнхені була допущена помилка: твердження про те, що головна проблема світу наразі – це конфлікт на Донбасі.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політичний експерт Ігор Петренко, аналізуючи критичну оцінку МЗС Німеччини виконання Мінських угод з боку України та Росії.

«Не треба намагатися переконувати, що головна проблема світу – конфлікт на сході України. Від цього може бути втома. Тим більше, що в тому ж МЗС ФРН розуміють, що Україна мало що робить: ситуація з блокадою, ми вимагаємо санкцій, а, виявляється, самі не розірвали всі торгові зв'язки. Це подвійні стандарти, які надходять від України», – аналізує Петренко.

З іншого боку, така риторика – наслідок того, що низка країн, зокрема Німеччина, по-перше, трохи втомилися від нашої ситуації, а по-друге, намагаються зняти з себе відповідальність на тлі електоральних процесів, які у них відбуваються.

Саме ФРН і Франція, уточнив він, виступають головними учасниками переговорів із вирішення конфлікту. Розв'язати конфлікт не виходить, це відбивається на внутрішній ситуації кожної з цих країн.

«Ситуація викликає невдоволення у громадян. Витрачаються величезні гроші, санкції та зрозуміло, що платники податків не дуже задоволені тим, що відбувається. Зміна риторики показує, що доведеться розставити крапки над «і» й показати, що не Німеччина чи Франція винні в провальних спробах вирішити конфлікт, а обидві сторони – у першу чергу, Росія та Україна не готові що-небудь робити», 2 пояснює він.

Від Мінського процесу Німеччина та Франція не відмовляться, оскільки в нього вже вкладено занадто багато сил і грошей.

Ситуація, вважає він, ускладнюється ще й тим, що США досі не визначилися з чіткою позицією.

«Так, (пролунали – Ред.) заяви щодо Криму, відставка радника, але це викликано низкою і зовнішньополітичних подій, та поки озвучено не було, за яким принципом будуть відносини з РФ, на що вони готові піти, а на що – ні. Європейці теж у невизначеній ситуації», – констатує Петренко.

На жаль, для української влади така ситуація певною мірою вигідна. Це хороша відмовка та можливість маніпулювати суспільством у певному руслі, тобто концентруючи увагу на зовнішньому ворогу, а не на внутрішніх проблемах у країні.

13 умов для Донбасу та три варіанти, як «поховати» Мінські угодиДиректор Центру політичних досліджень «Пента» назвав умови, які можуть остаточно зруйнувати Мінські домовленості.

«Навіть у дні вшанування героїв Небесної сотні перший аргумент, який ми чуємо – «ми у стані війни з РФ, готуються провокації». Зовнішня агресія залишається одним із основних чинників, яким зручно користуватися. Це один з аспектів, чому не відбувається активних кроків щодо «Мінська», – проаналізував Петренко.

Нагадаємо, під час Мюнхенської конференції Федеріка Могеріні заявила, що заміну Мінським угодами шукати не будуть.

Додамо, що два роки тому Президент України Петро Порошенко заявив, що Мінські домовленості – це мирний план, який обов'язково буде виконаний.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: