У МОН розповіли про основні тенденції оновлення програми 5-9 класів

Читать на русском
У Міністерстві освіти і науки розповіли про п'ять основних тенденції оновлення навчальної програми базової школи.

У Міністерстві освіти і науки розповіли про п'ять основних тенденції оновлення навчальної програми базової школи.

Про це УНН повідомили в прес-службі МОН, передає «Слово і Діло».

Перш за все, майже всі програми мають коментарі-нарікання з боку вчителів, що кількість передбачених завдань просто неможливо реалізувати за час, відведений на вивчення предмета.

Міністерство освіти отримає від Світового банку фінансову допомогуМіністерство освіти і науки України отримає від Світового банку грант на 340 тисяч доларів на проведення реформ.

Наприклад, навчальна програма з предмета «Мистецтво» в 7 класі передбачає, що діти в результаті мають вміти виконувати сучасні вокальні твори, в тому числі мовою оригіналу, створювати елементарний музичний супровід до них, створювати власні музичні композиції з використанням комп'ютерних технологій тощо. Учасники обговорення відзначають, що такі вміння й знання можна отримати лише в музичній школі або в установах, де на вивчення музичної складової виділяється більше часу, ніж 1 година на тиждень.

Коментатори програми з англійської мови для загальноосвітніх шкіл вказують, що серед тем ситуативного спілкування» для учнів 5-9 класів зовсім не передбачено тем на вивчення комп'ютера та слів, які пов'язані з його використанням.

Програма з інформатики також зазнала значної критики – в ній закладено вивчення речей, які сучасні діти вміють робити ще з дошкільного віку.

Крім того, є пропозиції щодо української літератури, пропонують посилити знання школярів з історії, інтегрувавши в програму тексти, в яких художньо зображуються різні історичні події.

Кабмін візьме на освіту кредит на 120 мільйонів євроКабмін схвалив залучення кредиту у розмірі 120 мільйонів євро в ЄІБ для реалізації проекту Вища освіта України.

Також виокремилася тенденція до збільшення практики. Наприклад, у програмі з хімії пропонують «зменшити вивчення історичної складової законів», щоб виділити більше часу на прикладне вивчення предмету.

В обговоренні програми також відзначають, що вимоги до деяких програм не відповідають ані можливостям, ані інтересам дітей, для яких вони написані. Яскравий приклад – програма із зарубіжної літератури для 8 класу. Відзначається, що у 8 класі діти не можуть глибоко та з розумінням оволодіти темою «Антична література».

Нагадаємо, що 13 лютого почалося онлайн-обговорення навчальних програм для 5-9 класів.

Раніше міністр освіти назвала пріоритети на 2017 рік.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: