Рева назвав головну причину дефіциту Пенсійного фонду

Читать на русском
Підвищення ЄСВ до 704 гривень на місяць дозволить повною мірою забезпечити потреби Пенсійного фонду, вважають у Мінсоцполітики.

Зростання дефіциту Пенсійного фонду в 2016 році пов'язане зі зниженням мінімального Єдиного соціального внеску (ЄСВ), вважає міністр соціальної політики Андрій Рева.

Про це пише ZN.UA, передає «Слово і Діло».

На догоду МВФ: навіщо українцям новий пенсійний податок і чого вимагають кредитори?Експерт з економічних питань оцінив ситуацію з дефіцитом Пенсійного фонду, вимогами МВФ та новим пенсійним податком.

Ще в 2015 році дефіцит ПФ становив 80 млрд грн. Причиною його виникнення в уряді вважають високі податки, тому знизили ЄСВ з 38 до 22%, однак розрахунок на детінізацію себе не виправдав.

«Звідки береться дефіцит? На 1 січня 2015 року мінімальна пенсія становила 949 гривень, мінімальна зарплата – 1218, мінімальний внесок тоді, при 38%, становив 462,8 гривень на місяць. Це практично покривало потреби пенсійної системи. Що відбулося 2016-го? Мінімальна пенсія тоді була 1074 гривні, мінімальна зарплата – 1378, а мінімальний внесок після зниження ЄСВ становив 303 гривні. Очевидно, що коштів на все не вистачає. Бюджет ПФ торік був 257 мільярдів гривень, з яких власних надходжень було 112 мільярдів, а ще 145 мільярдів – дотації з Державного бюджету», – пояснив політик.

З 1 січня 2017 року разом із мінімальною зарплатою був також підвищений і ЄСВ, що дозволить забезпечити потреби Пенсійного фонду.

«За мінімальної пенсії 1247 гривень і мінімальної зарплати 3200 гривень мінімальний внесок складе 704 гривні на місяць. За нашими розрахунками, це дозволить повною мірою забезпечити потреби Пенсійного фонду й позбутися дефіциту. Коли ми починали реформування «мінімалки», в першу чергу думали якраз про це. Мінімальна зарплата не лише має відповідати реальному прожитковому мінімуму, вона ще й має корелювати з мінімальною пенсією», – підкреслив він.

Раніше повідомлялося, що уряд не буде обмежувати права працюючих пенсіонерів.

Нагадаємо, раніше Гройсман розповів, коли Пенсійний фонд стане бездефіцитним.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: