«Пенсійний туризм» та ультиматум ООН: чи можуть повернути соцвиплати жителям Донбасу?

Читать на русском
Андрій Дудаполітолог
Павло Кухтачлен «Стратегічної групи радників з підтримки реформ»

Питання не в небажанні здійснювати виплати, тим більше, що Держбюджетом вони передбачені. Проблема у відсутності механізму реалізації.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Андрій Дуда, аналізуючи інформацію про те, що в ООН наполягають на виплаті пенсій жителям Донбасу.

«Річ у тім, що на сьогодні немає можливості для виплати пенсій та інших соцвиплат у зв'язку з відсутністю організаційної структури, територіальних органів центральної влади, які б здійснювали адміністрування в цьому процесі. Просто відсутні українські банки, й немає навіть гарантій, що саме ці люди отримають кошти», – наголосив експерт.

За його словами, така ситуація не лише в Україні. Аналогічною була ситуація, коли в Чечні був військовий конфлікт, схожий до донбаський.

«Тоді також не було виплат, навіть із такою ж мотивацією, як у нас зараз. Ми не відмовляємося платити. Це просто неможливо організувати», – уточнив Дуда.

Йде війна. Жодні територіальні органи центральної виконавчої влади функціювати не можуть: банки відсутні, відділення «Ощадбанку» зруйновані чи розграбовані, а органи влади бояться, що гроші не дійдуть до пенсіонерів взагалі.

В політичному та інформативному аспекті РФ навряд чи якось може скористатися цією ситуацію, оскільки якраз електоральні групи, які складають пенсіонери, є найбільш антиукраїнськими.

«Україна тут ризику не несе. Будемо ми виплачувати чи ні, це група, що якраз є носієм антиукраїнських ідей та цінностей», – підкреслив Дуда.

В політичному сенсі ми не програємо, але як держава маємо виконувати зобов'язання гуманітарного характеру.

«ООН реагує на те, що це може бути складовою гуманітарних проблем. З іншого боку, ООН нічого не зробила, щоб забезпечити відповідну систему відновлення пенсійних виплат. ОБСЄ – також, хоча Україна й пропонує миротворчу місію», – наголосив політолог.

Експерт «Реанімаційного пакета реформ» Павло Кухта переконаний, що виплати мають здійснюватися лише тим, хто проживає на українській території.

«Пенсійний туризм» почався в 2014 році, щойно з'явилася лінія фронту. Відділи соцзахисту підконтрольні терористам або взагалі відсутні. Ми направляємо гроші, але куди вони пішли, не знаємо. Це чорна діра. Крім того, немає зворотнього зв'язку й нам можуть «намалювати» будь-яку кількість пенсіонерів», – наголосив експерт.

Два роки тому Павло Розенко пообіцяв, що щойно на Донбасі відновиться дія українського законодавства й діяльність органів влади, банків та Держказначейства, Міністерство зробить усе, щоб відновити соціальні виплати.

«Слово і Діло» зафіксувало 85 обіцянок політика, більшість з яких (37) мають статус «у процесі». Рейтинг відповідальності чиновника складає 42%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: