На догоду МВФ: навіщо українцям новий пенсійний податок і чого вимагають кредитори?

Читать на русском
Олександр ЖолудьНезалежний економічний експерт

МВФ не висуває вимог, щоб Україна збільшила пенсійний вік чи стаж. Єдина вимога – збалансувати Пенсійний фонд, а те, яким чином ми збалансуємо його, – вже наші проблеми.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів незалежний експерт з економічних питань Олександр Жолудь, оцінюючи вимогу МВФ запровадити новий пенсійний податок в ході пенсійної реформи.

«МВФ запропонував як один із варіантів збалансування Пенсійного фонду саме той шлях, яким ідуть більшість європейських країн світу. Країни, що розвиваються, країни Південно-Східної Європи, країни СНД – всі йшли шляхом підвищення пенсійного віку, тому якийсь сенс у цьому є», – підкреслив Жолудь.

На сьогодні, за його словами, країна має Пенсійний фонд, у якого власні надходження складають лише половину від власних витрат. Тобто з Держбюджету дається стільки, скільки Пенсійний фонд сам заробляє. Це не є нормою.

Коли Україні чекати пенсійної реформи? Огляд обіцянок політиківПісля чергової заяви прем’єр-міністра про те, що реалізація пенсійної реформи в Україні вже на носі, «Слово і Діло» вирішило перевірити, що з цього приводу обіцяли представники вітчизняного політикуму.

«Вирішити цю ситуацію можна або збільшивши доходи ПФ, або зменшивши його витрати. Один із варіантів збільшення доходів та зменшення витрат – підвищення пенсійного віку. З одного боку, це збільшує виплати ЄСВ від працюючих, з іншого – зменшує кількість пенсіонерів, яким треба сплачувати пенсію», – пояснив він.

Однак, зазначив експерт, навіть за рік ситуація не зміниться й миттєвого покращення не буде. Це питання, яке змінить картину за 5 років.

Щодо нового пенсійного податку, економіст припустив, що, скоріш за все, буде запроваджений збір, який ітиме на персональний рахунок, оскільки податок – це те, що платиться до загального котла.

«Збір поки під питанням. Незрозуміло, на скільки його запровадять та наскільки він буде примусово-добровільним. Запровадження пенсійного збору потрібне для того, щоб мати якісь кошти для накопичувальних рахунків. Брати з наявного ЄСВ – збільшувати «діру» в ПФ, а ситуація й без того критична», – оцінив ситуацію Олександр Жолудь.

Міністр соціальної політики Андрій Рева пообіцяв, що змінювати загальний пенсійний вік ані уряд, ані депутати не будуть. Однак, як пізніше зізналися в уряді, МВФ вимагає збільшення пенсійного віку.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: