НС в енергетиці та дефіцит вугілля: до чого готуватися далі?

Читать на русском
Юрій Корольчукексперт з енергетики

Віялові відключення в Україні можуть початися через два тижні, якщо блокада Донбасу набере обертів.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук, оцінюючи рішення Кабміну запровадити надзвичайний стан в енергетиці.

«За фактом уже Криворізька та Запорізька ТЕС перейшли на режим роботи надзвичайного стану, просто там це називають заощадженням ресурсу. В такій ситуації запровадження надзвичайного стану є логічним. Ба, більше: Україна в принципі не виходила з надзвичайного режиму», – розповідає Корольчук.

Попередні роки Україна не виходила з режиму надзвичайного стану в енергетиці. Нормально ми прожили лише частину 2014-го. В серпні режим НС не діяв, але поставок вугілля з Донбасу не було. Аварійною допомогою був імпорт електроенергії з РФ.

«Це фактично режим надзвичайного стану, який просто не був офіційно оформлений», – наголосив експерт.

Наразі, на його переконання, блокада Донбасу має політичний мотив. Альтернативних варіантів представники політсил не пропонують, і складається враження, що вони в принципі не розуміють, що взагалі роблять.

«Представники блокади пропонують використовувати атомні електростанції, переводити з антрацитової групи на газову, не розуміючи ані технічних наслідків, ані фінансових. Переведення Зміївської ТЕС антрацитової групи на газову потягне за собою більшу кількість використання газової групи, що здорожчить тариф. Це позначиться на населенні та промисловості», – пояснив енергетичний експерт.

Блокада окупованого Донбасу: друга спроба?«Слово і Діло» вирішило провести паралелі між блокадою окупованого Донбасу та анексованого півострова Крим.

Поставки вугілля з ПАР стикаються з транспортними обмеженнями. Максимум, який можна привезти, – 1,5 мільйона тонн. Де взяти ще 7,5 мільйона тонн? З Донбасу ми завозимо близько 9 мільйонів тонн. Що далі? Везти з РФ? Чого ми тоді добиваємося? Блокуємо поставки з українського Донбасу й веземо з РФ?

«Ані в 2015-му, ані в 2016-му нікого не цікавило, що торгівля йде. Зараз у цьому більше політичних факторів», – додав він.

Зараз перспектива наступна: якщо блокада буде більш жорсткою, віялові відключення можуть розпочатися за два тижні, якщо збережеться в такому ж стані, як зараз, то можемо протягнути місяць.

«Проблему це не зменшує. Будь-яка аварійна ситуація може перерости у велику масштабну катастрофу. Якщо вчасно не вирішити проблему, вона переростає в техногенну загрозу», – резюмував Юрій Корольчук.

Раніше «Слово і Діло» повідомляло, в яких областях України можуть відключити світло.

Як відбувається організація торгової блокади окупованих територій, «Слово і Діло» з'ясовувало в матеріалі «Блокада окупованого Донбасу. Друга спроба?».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: