В Україні знайшли спосіб легалізувати видобуток бурштину

Читать на русском
Виконавцями пілотного проекту будуть спеціалізовані державні підприємства, а саме ТОВ Бурштин України та ДП Укрбурштин.

Пілотний проект з рекультивації лісогосподарських земель, пошкоджених незаконним видобутком бурштину в Рівненській та Житомирській областях, а також на Волині, дозволить протягом 5 років відновити знищені ліси.

Про це повідомили голова Рівненської ОДА Олексій Муляренко, голова Житомирської ОДА Ігор Гундич під час прес-конференції сьогодні в Києві, передає «Слово і Діло» з посиланням на АСН.

«Постанова Кабінету міністрів (щодо старту пілотного проекту) дійсно дуже важлива. В першу чергу вона частково дає відповідь на питання легалізації самого видобутку бурштину», – зазначив Муляренко.

По-друге, завдяки прозорим конкурсам і спрощеній процедурі отримання дозвільної документації під контролем держави будуть проведені роботи по рекультивації, жителі громад отримають нові робочі місця, а самі громади – надходження від сплати податків і зборів, що сприятиме їх соціально-економічному розвитку.

«Напевно, основне – це вирішення екологічного питання – рекультивації пошкоджених земель лісового фонду», – сказав він.

Він зазначив, що сам процес рекультивації дуже дорогий і дана постанова дає відповідь, хто буде проводити рекультивацію постраждалих ділянок та за які кошти.

Передбачається, що виконавцями пілотного проекту будуть спеціалізовані державні підприємства, а саме ТОВ «Бурштин України» та ДП «Укрбурштин».

Голова Житомирської ОДА Ігор Гундич повідомив, що рекультивація земель може початися в кінці 2017 – на початку 2018 року. «Термін дії постанови 2016-2021 рр., тобто 5 років для реалізації цього пілотного проекту», – сказав він.

Поки політики обіцяють, бандити ділять український бурштин«Слово і Діло» вирішило нагадати політикам, що їм варто поквапитися з виконанням своїх обіцянок щодо бурштину, оскільки за дорогоцінне каміння вже проливається кров.

Планується, що до 50% прибутку від додаткового видобутку бурштину залишиться в регіонах. Пріоритет при отриманні підрядів на розвідку, видобуток, переробку бурштину в ювелірну продукцію отримають місцеві громади і компанії, зареєстровані на цих територіях. Реалізація цього проекту дозволить вже протягом 5 років відновити тисячі гектарів знищених лісів, створить, за попередніми розрахунками, до 10 тис. робочих місць, а додаткові надходження до бюджетів всіх рівнів складуть до 500 млн гривень в рік.

Нагадаємо, що Верховна Рада у вівторок, 7 лютого, відмовилася прийняти законопроект №1351-1 про видобуток бурштину і його реалізацію, а також відхилила пропозицію відправити його на повторне друге читання.

Раніше повідомлялося, що в Житомирській області мають намір створити в 2017 році обласне комунальне підприємство, яке буде займатися видобутком бурштину.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: