Поки політики обіцяють, бандити ділять український бурштин

Читать на русском
Слово і Діло вирішило нагадати політикам, що їм варто поквапитися з виконанням своїх обіцянок щодо бурштину, оскільки за дорогоцінне каміння вже проливається кров.
Незаконний видобуток бурштинуФото: 4vlada.com

На вихідних на Поліссі знову загострилася ситуація навколо незаконного видобутку бурштину. Про спробу «переділу власності», тобто протизаконного промислу, яка мала місце в Рівненській області, написав на своїй сторінці в Facebook народний депутат від «Радикальної партії» Андрій Лозовой. За його інформацією, в неділю, 15 січня, в Рокитнівському районі відбулася стрілянина між місцевими бурштинокопачами й заїжджими злочинцями, які вирішили пред’явити права на видобуток у районі «сонячного каміння». Найбільше нардепа обурив факт бездіяльності місцевої поліції.

Щось схоже відбулося на початку доби й у Житомирській області. Про це повідомив місцевий журналіст Олександр Ніколайчук, якого, до речі, вже били за його «бурштинові розслідування». За словами нашого колеги, близько опівночі в Олевську невідомі особи спортивної зовнішності, що приїхали до районного центру кількома автомобілями, відкрили стрілянину поблизу однієї з міських кав’ярень, а потім навіть застосували гранату. «Під час масового зіткнення, хтось із приїжджих кинув у натовп гранату, внаслідок чого багато молодих людей отримали поранення різного ступеня тяжкості. Когось забрала швидка, хтось поїхав до лікарні з друзями або небайдужими людьми, інші – розбіглися та займаються самолікуванням», – написав Ніколайчук.

Тут поліція спрацювала краще, ніж у сусідній Рівненській області: в регіоні оголошений план «Сирена», до Олевська направлений спецзагін правоохоронців. Частині бандитів вдалося втекти, проте кілька з них потрапили до місцевої лікарні з важкими пораненнями. Туди ж направили важкопоранених місцевих мешканців. Сьогодні в Олевську відбувся велелюдний мітинг з вимогою справедливого розслідування нічного інциденту.

А тепер до обіцянок політиків. Вони якнайкраще доповнять інформаційну картину останніх двох діб. Річ у тім, що обіцянки щодо припинення незаконного видобутку або легалізації бурштину мають уже надзвичайно багату історію, й «Слово і Діло» вважає своїм обов’язком нагадати політикам про них.

Домагатися обвинувальних вироків у всіх справах, пов’язаних із цим незаконним промислом, пообіцяв народний депутат і радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко. Про це він заявив у серпні 2015 року, а в березні 2016-го, відповідаючи на запит «Слова і Діла», Геращенко вже написав, що «не є власником запитуваної інформації». Тож портал надав обіцянці статус «не виконано».

Так само безуспішно обіцяв створити слідчу комісію щодо розслідування незаконного видобутку бурштину народний депутат від БПП Василь Яніцький. Приблизно таку ж саму за змістом обіцянку провалив і нардеп від «Батьківщини» Сергій Євтушок. Єдина виконана обіцянка з цього приводу належить «радикалу» Ігорю Мосійчуку: 19 березня минулого року він пообіцяв винести питання про звільнення причетних до незаконного видобутку бурштину рівненських силовиків на засідання профільного комітету ВРУ, що й було зроблено 30 березня.

Крім того, є в досьє «Слова і Діла» й ціла низка обіцянок щодо легалізації видобутку «сонячного каміння». До таких належить заява Антона Геращенка від 29 серпня минулого року про те, що він вимагатиме від голови Верховної Ради включення до порядку денного цього питання, але на найближчих сесійних засіданнях після цієї заяви він цього так і не зробив. Уже згадуваний вище нардеп Євтушок дав із цього приводу дві обіцянки – домогтися законодавчого врегулювання видобутку та перемогти «бурштинову лихоманку» (обидві – в процесі виконання).

Володимир АрешонковНародний депутат України
Арешонков сприятиме узаконенню видобутку бурштину в Житомирській областіСказано 6 березня 2015 р.Статус обіцянки: Виконано

Обіцянку внести зміни до законопроекту про видобування бурштину пообіцяв ще в червні 2015 року Володимир Парасюк, проте жодної законодавчої ініціативи про зміни до відповідного закону він так і не зареєстрував.

Змінити ситуацію в окремо взятій області пообіцяли нардепи Володимир Арешонков та Юрій Павленко. Член БПП запевняв, що сприятиме узаконенню видобутку цінного каміння в Житомирській області, а його колега з «Опоблоку» – ініціювати відповідне звернення до центральної влади. Останній свою обіцянку виконав, та марно: поки що законопроект №1351-1 «Про видобуток та реалізацію бурштину» так і не ухвалений (очікує на друге читання). Кому вигідний такий стан речей – питання риторичне.

Аліна Костюченко, за матеріалами «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: