Верховна Рада відмовилась ухвалити закон про видобуток бурштину

Читать на русском
Законопроект був покликаний створити цивілізований ринок бурштину з чіткими правилами участі в ньому.

Верховна Рада у вівторок, 7 лютого, відмовилася ухвалити законопроект №1351-1 про видобуток бурштину та його реалізацію, а також відхилила пропозицію відправити його на повторне друге читання.

Документ був ухвалений у першому читанні ще в квітні 2015 року, але знайти голоси для його затвердження в цілому не вдалося, повідомляє «Слово і Діло».

Законопроект був покликаний створити цивілізований ринок бурштину з чіткими правилами участі в ньому. Норми законопроекту регулювали створення старательних ​​артілей, бурштинових бірж, передбачали підвищення кримінальної відповідальності за порушення правил охорони надр при видобуванні тощо.

За оцінкою міністра екології Остапа Семерака, кількість нелегальних копачів бурштину в північних областях України становить тисячі людей. Лише в Рівненській області незаконним видобутком займаються близько 10 тисяч осіб. При цьому видобуток ведеться помповим методом, який піднімає лише 15% каменів, але дуже негативно впливає на екологію.

Правильний метод видобутку передбачає зняття верхнього шару, пересипання та рекультивацію. В такому разі територія, на якій вівся видобуток, може бути придатною для сільського господарства, будівництва або промисловості.

Поки політики обіцяють, бандити ділять український бурштин«Слово і Діло» вирішило нагадати політикам, що їм варто поквапитися з виконанням своїх обіцянок щодо бурштину, оскільки за дорогоцінне каміння вже проливається кров.

Україна посідає друге місце в світі за запасами бурштину, але видобувають його переважно в нелегальний спосіб браконьєри з місцевих жителів. Видобуток ведеться без дотримання екологічних норм і сплати податків.

Нагадаємо, що в 2017 році в Житомирській області мають намір створити обласне комунальне підприємство, яке займатиметься видобутком бурштину.

На відміну від України, влада Білорусі має намір взятися за оцінку запасів бурштину в країні та можливості промислового видобутку каміння.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: