Австралія постачатиме до 30% всього ядерного палива на українські АЕС

Читать на русском
Австралія може задовольнити потреби України в ядерному паливі на 30 відсотків, а також має бажання співпрацювати з Україною в авіаційній та аерокосмічній сферах.

Австралія може задовольнити потреби України в ядерному паливі на 30%, що відбуватиметься в рамках масштабного політико-економічного проекту поставки уранового палива на українські АЕС.

Уряд схвалив угоду між Україною та Австралією в сфері ядерної енергетики кілька днів тому, заявив посол України в Австралії Микола Кулінич, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Тиждень».

«Тепер ми відкриваємо масштабні перспективи політико-економічного проекту поставки уранового палива на атомні електростанції України. Австралія зможе покривати до 30% наших потреб енергетики в ядерному паливі», – сказав Кулінич.

В «Енергоатомі» розповіли, коли виплатять борги за ядерне паливо РосіїНАЕК «Енергоатом» планує погасити борг за поставлене російською компанією ТВЕЛ ядерне паливо до 15 січня 2017 року.

За словами посла, крім енергетики, Австралія має бажання співпрацювати з Україною в авіаційній та аерокосмічній сферах. Крім того, вже є конкретні домовленості з Австралійським антарктичним центром, який забезпечує сполучення з Антарктидою.

Також австралійці зацікавилися продукцією виробництва заводу «Антонов», на якому зараз проходить адаптація сертифікатів до євростандартів.

Нагадаємо, управління атомно-промислового комплексу Міненерговугілля України 11 жовтня 2016 року організувало та провело робочу зустріч із представниками Австралійського бюро гарантій і нерозповсюдження.

Угода між урядами України та Австралії про співробітництво в галузі використання ядерної енергії в мирних цілях була підписана міністром енергетики та вугільної промисловості України 31 березня 2016 року під час Вашингтонського саміту з ядерної безпеки.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: