Експерт розповів, чим загрожує Україні блокада Донбасу

Читать на русском
Михайло Волинецьголова Конфедерації вільних профспілок України

Блокада перейшла в політичну площину й українська влада, скоріш за все, причетна до ситуації. Щодоби в нас кілька десятків караванів проходять в обидва напрямки. На жаль, це відбувається під контролем наших силових структур.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів голова Конфедерації вільних профспілок України Михайло Волинець, аналізуючи заяву очільника Міненерговугілля про ризик віялових відключень електроенергії в Україні через торгову блокаду Донбасу.

«Зупиняють ешелони з вугіллям, що йде в збиток економіці України. Втрачаються робочі місця, розриваються вже порушені інтеграційні зв'язки. В подальшому дедалі більше провалюватиметься економіка», – наголосив Волинець.

Щодо енергетичної ситуації, то, як пояснив фахівець, давно очевидно, що теплова генерація має властивість маневрових потужностей. Атомні електростанції не мають такої властивості.

«Якщо спробувати маневрувати за допомогою атомних блоків, як свого часу хотів Демчишин, то постане питання атомної катастрофи. Теплова генерація вкрай необхідна, коли пікові навантаження, аварійні ситуації, затримка на атомних блоках, немає вугілля, а значить, зупиняються кілька атомних електростанцій, падає частота й під загрозою розвалу може бути вся енергосистема», – пояснив він.

Блокада окупованого Донбасу: друга спроба?«Слово і Діло» вирішило провести паралелі між блокадою окупованого Донбасу та анексованого півострова Крим.

Потрібно чітко розуміти, що в нас 50% теплових електростанцій працюють на антрацитному вугіллі марок «А» та «П». Це вугілля можна завозити з Південно-Африканської Республіки, за ціною в 1,5-2 рази дорожче й не зовсім якісне, зі США чи Австралії, але ще дорожче.

«Вугілля з окупованих територій в 1,5-2 рази дешевше, ніж із далекого зарубіжжя», – зауважив експерт.

«Перше, що може бути, – віялові відключення, а це може бути де завгодно – від будинків і заводів до лікарень», – резюмував Волинець.

Нагадаємо, в уряді наголосили, що не збираються відмовлятися від поставок вугілля з окупованих територій Донбасу.

Як відбувається організація торгової блокади окупованих територій, «Слово і Діло» з'ясувало в матеріалі «Блокада окупованого Донбасу. Друга спроба?».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: