Експерт про «Мінськ»: влада розуміла, що прийде час, коли його доведеться виконати

Читать на русском
Ігор Петренкоексперт МЦПД

Потрібно говорити відверто, що Мінські домовленості були написані Москвою та враховують інтереси в першу чергу РФ. Все це на шкоду Україні.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Ігор Петренко, оцінюючи ситуацію на Донбасі та тиск щодо виконання «Мінська».

«Головним завданням Москви є якраз імплементація «Мінська», тому що їм це вигідно, щоб залишити в зоні впливу й чинити тиск на Україну. Адже Донбас їм не потрібен. Крим – так, як військова база є дуже важливим. Хто володіє Кримом, той володіє Чорним морем. Всі це розуміють», – розмірковує політолог.

Те, що зараз відбувається, зазначив він, – просто затягування часу, а українська влада чудово розуміє ситуацію.

Затягування «Мінська» – дуже вигідне політичне виправдання, хоча коли влада підписувалася під ним, то прекрасно усвідомлювала, що прийде час, коли його доведеться виконувати. Ось зараз і приходить той час.

«Зараз уже поступово готується громадська думка, щоб це можна було ухвалити», – додав експерт.

Хоча, на його думку, не виключено, що Президент спробує перекласти більшу частину відповідальності на референдум. Поки йдеться про НАТО. Що придумають далі – незрозуміло, але це може торкнутися і виборів, і Донбасу.

«Від самого початку влада розуміла, що вона до цього прийде. Є великий тиск як з боку Європи, так і з боку США щодо виконання політичної частини. Зараз буде поле для дискусій: а ось давайте, якщо не повний контроль кордону, то спільний, давайте сформуємо цивільно-військові адміністрації», – аналізує Петренко.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко заявив, що Мінські угоди не будуть продовжені до 2016 рокуСказано 11 вересня 2015 р.Статус обіцянки: Архів

Президент завжди говорив про вірність «мінському формату», але він очевидно шкодив інтересам України.

На його думку, наразі влада намагатиметься працювати на рейтинг, щоб максимально знизити збитки, які можуть бути від імплементації угод у тому вигляді, в якому вони є.

«Проблема в тому, що якщо два роки тому зовнішня кон'юнктура була кращою для нас, то зараз вона погіршується: це стосується безвізового режиму, виборів у країнах ЄС та США. Зараз уже говорити про те, що ми можемо змінити ситуацію, щось переглянути, немає сенсу. Шанси, які були, ми втратили», – резюмував Ігор Петренко.

Два роки тому Президент України Петро Порошенко заявив, що Мінські домовленості – це мирний план, який обов'язково буде виконаний. Також два роки тому Глава держави запевняв, що «Мінськ» не буде продовжений до 2016 року, але не дотримав слова.

Рейтинг відповідальності Президента – 47%. Всі обіцянки Петра Порошенка можна подивитися за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: