Експерт пояснив, чому МВФ може порушити питання зміни влади в Україні

Читать на русском
Андрій Новакекономіст

Співпраця з МВФ – це не суто економічний процес чи фінансова операція. Кредитування йде в контексті принципової політичної підтримки України з боку цивілізованого світу.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів голова Комітету економістів України Андрій Новак, аналізуючи заяву очільника Мінфіну про завершення переговорів з МВФ щодо кредитування України.

«МВФ – це один із каналів світової підтримки. На рівні «великої сімки» також може бути принципове рішення підтримувати Україну як державу, що на сьогодні власними силами, ресурсами та людьми зупиняє агресію РФ, щоб вона не перекинулася на цивілізований світ», – розмірковує Новак.

Не виключено, що буде принципове політичне рішення кредиторів підтримувати Україну, яка зупиняє агресію РФ. Це краще, ніж отримати війну з Росією на іншій території.

«Тому співпраця з МВФ продовжиться. Це один із каналів не лише економічної, але й політичної підтримки України. Умови, на яких буде продовжена співпраця, – суто переговорний процес. Формула компромісу, скоріш за все, буде знайдена й Україна отримає наступний транш», – вважає економіст.

За його словами, єдина проблема, що може виникнути, стосуватиметься навіть не стільки якихось реформ, а того, що кредити МВФ використовуються неефективно.

Експерт: МВФ надасть транш, але він буде для України останнімЕкономіст оцінив ситуацію з вимогою кредиторів до уряду України щодо підвищенні пенсійного віку.

«Цілком може бути якась форма внутрішньо-політичних вимог до України. Наприклад, проведення дострокових виборів, щоб Україна отримала більш ефективну владу та політиків, тому що каналів допомоги Україні багато: розширена співпраця з МВФ, Світовим банком, ЄБРР, Європейським інвестиційним банком, уряди багатьох країн надають фінансову допомогу Україні, підписана ЗВТ з ЄС. Але використання цієї підтримки викликає питання в багатьох», – припустив Новак.

«Орієнтир на позицію МВФ може бути, але якщо сама влада неефективно використовує канали допомоги, то може бути вимога зміни влади через дострокові вибори», – резюмував Андрій Новак.

Раніше в Мінфіні запевняли, що Україна отримає транш у лютому, хоча минулого року очільник відомства заявив, що потреби в кредитних грошах немає. Наразі влада апелює до того, що каменем спотикання стали вимоги МВФ щодо збільшення пенсійного віку, ринку землі та інших реформ в країні.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: