Ескалація на Донбасі: чому Кремль не зупиниться на Авдіївці?

Читать на русском
Валентин Войтковполітолог

Реакція міжнародної спільноти на події в Україні була загалом досить кволою та прогнозованою.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив директор Центру стратегічних комунікацій Валентин Войтков, аналізуючи події в Авдіївці та реакцію світу на питання врегулювання ситуації на Донбасі.

«ОБСЄ заявила про припинення обстрілів з обох боків. Радбез ООН, попри наше головування, нічого не дасть, тому що там є право вето РФ, а різка заява з боку НАТО – це лише заява, не більше», – зазначив Войтков.

Глухий кут Донбасу: терпець як усередині країни, так і поза нею може увірватисяПолітолог пояснив, чому ситуація на Донбасі зайшла в глухий кут, а врегулювання конфлікту може затягнутися ще на кілька років.

«Безумовно, в Кремлі бачать, що інструментів впливу на них немає, нових санкцій – теж, змусити їх виконувати якісь домовленості ніхто не може, Трампу взагалі зараз це не дуже цікаво, Україна для нього – країна десь на периферії. США турбують Іран та ракетні удари. Вже очевидно: щодо Ірану відразу відреагували різко, був ультиматум, а щодо Україні в Білому домі заявили, що Трамп проінформований про ситуацію. Все це мотивує РФ діяти в тому ж дусі й надалі», – розмірковує експерт.

На його думку, не виключено, що час від часу виникатиме посилення вогню, як це сталося в Авдіївці.

«Це може бути Широкине, інші міста на лінії фронту, особливо там, де наші війська закріпилися на стратегічних позиціях», – припустив він.

2-4 дні вся Україна говорить про Авдіївку, світ «стурбований», але не більше. Сторони закликали припинити вогонь. Трампу не до того. Жодних обмежень можливостей, маневрів чи економічного тиску на РФ немає.

«Сьогодні в світі всі розуміють, але ніхто не хоче публічно говорити про те, що РФ виступає як безпосередній агресор, як країна, яка ешелонами постачає боєприпаси. Позиція «з боку» для них є дуже вигідною. Тому можна очікувати, що такі інциденти виникатимуть на лінії фронту, поки не виникне якась нова конфігурація», – пояснив експерт.

Росія, наголосив він, не буде виконувати «Мінськ» й нав'язуватиме свої політичні умови у внутрішній та зовнішній політиці України.

«Донбас – «сіра» зона з постійною війною. Абхазія, Південна Осетія, Придністров'я. До цього треба бути готовими, без ілюзій. Принаймні станом на сьогодні, з урахуванням «трампізму», який набирає обертів у всьому світі. Франція вже фокусується на внутрішніх проблемах, Німеччина також буде змушена на цьому зосередитися, хоче цього Меркель чи ні», – проаналізував ситуацію Валентин Войтков.

Нагадаємо, загострення в Авдіївці почалося 29 січня. В ОБСЄ заявили, що ескалацію почали свідомо. В місті оголошено надзвичайний стан. ОБСЄ фіксує подальше скупчення танків та військової техніки.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: