Третій рік після втечі: чи допоможуть свідчення екс-депутатів Держдуми в справі Януковича?

Читать на русском
Олександр Банчукексперт Центра політико-правових реформ

Без доступу до матеріалів давати оцінки складно, але те, що в РФ є депутати, які хочуть надати свідчення проти Януковича, з одного боку, дає сигнал, що наші органи працюють результативно, але з іншого – викликає питання щодо їхніх мотивів.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт Центру політико-правових реформ Олександр Банчук, аналізуючи перспективи справи Януковича та інформацію про те, що колишні депутати Держдуми нададуть свідчення проти президента-втікача.

«Питання в тому, що вимоги закону полягають у наступному: всі докази потрібно оцінювати за сукупністю. Лист Януковича Путіну чи самі лише звинувачення депутатів РФ не можуть мати великої сили», – зауважив експерт.

За його словами, позитивним є той факт, що є свідчення сторони, яка почала агресію, й те, що ми підозрюємо нашого екс-президента в держзраді, але питання в тому, чи буде можливість це перевірити, тому що захист Януковича все спростовуватиме.

Крім того, уточнив спеціаліст, з точки зору нашого закону, навіть те, що депутати Держдуми надають свідчення, дуже важливо, але беруться вони до уваги в наших судах лише в усній формі саме під час розгляду, тобто вони мають бути присутніми й надати суду свої свідчення.

«Обов'язково має відбутися перехресний допит та свідчення безпосередньо в суді, інакше ці докази не матимуть юридичного значення», – наголосив Банчук.

Можливо, додав він, надавалися в окремій процедурі свідчення в слідчому суді, так як це було в справі Тимошенко, коли свідків привозили зі США на досудовій стадії, транслювали це, але знову ж таки, є сторона захисту, і якщо вона відсутня, то має право клопотати, щоб цих осіб допитали повторно.

«Така логіка нашого процесу й цих доказів», – резюмував Олександр Банчук.

Нагадаємо, минулого року генпрокурор обіцяв передати справу Януковича до суду до кінця 2016 року. Згодом Юрій Луценко назвав нову дату передачі матеріалів – початок березня.

Загалом «Слово і Діло» зафіксувало 129 обіцянок Луценка, більшість з яких він не виконав. Детальніше ознайомитися з рейтингом відповідальності генпрокурора можна за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: