Перші рішення президента США: чому Трампу вже напророкували імпічмент?

Читать на русском
Андрій Горбенкополітолог

Трамп говорив те, що хотіли почути люди. Найгірше те, що він вірить у всі ці дурниці сам, тому будує стіни та розриває відносини з Китаєм.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Андрій Горбенко, аналізуючи перші рішення адміністрації Дональда Трампа на зовнішній арені, зокрема скандальне будівництво стіни на кордоні з Мексикою.

«Є дві категорії популістів. ті, що, за класикою Макіавеллі, приходять до влади, користуючись популярними, але дурними гаслами, а потім працюють, як звичайні політики: комуністи, поки вони були, той же Ляшко в парламенті. Друга категорія – популісти від природи. Вони самі вірять у те, що говорять, попри те, що це абсолютна нісенітниця», – міркує Горбенко.

Трамп належить до тієї категорії популістів, які, не розбираючись у питаннях, говорять натовпу те, що від них хочуть почути, при цьому самі вірять у сказане. Це велика дурість.

«Стіна з Мексикою, яку він реально має намір будувати, дуже індикативна, як і всі його перші рішення», – вважає експерт.

Горбенко уточнив, що дійсно є республіканці, Сенат, але США – президентська республіка, тому рішення Трампа мають ключове значення.

Команда «Т»: хто допомагатиме Трампу керувати США«Слово і Діло» зібрало докупи всіх імовірних претендентів на ключові державні посади у США за президентства Трампа, а також його найвідоміших радників.

«Якщо в Україні є прем'єр, який є головою виконавчої влади, й ми говоримо, що Порошенко має велику владу та вплив на Гройсмана, то в США головою виконавчої влади є президент. Його рішення виконуються відразу. Парламент може вплинути, але не оперативно. В нас ВР може скасувати рішення Президента. У США немає такої можливості взагалі. Там дуже багато залежить від особистості», – пояснив політолог.

Повертаючись до питання будівництва стіни, експерт розповів, що ефекту це рішення не матиме, оскільки більшість нелегальних мігрантів все одно потрапляють до США літаками.

«Другий момент полягає в тому, що мексиканці, від яких Трамп нібито хоче відгородитися, не є найчисленнішими нелегальними мігрантами. Більше того, Мексика – не Молдова, й економіка в них не найгірша. Так, люди їздять на заробітки, але це маятникова міграція, тому що вони повертаються додому. Жорсткість на кордоні веде до того, що люди не будуть повертатися просто тому, що складно буде завтра в'їхати назад», – аналізує Горбенко.

Тому, на його думку, стіна з Мексикою лише збільшить кількість нелегальних мігрантів.

Питання в тому, як рішення Трампа, наприклад розрив відносин із Китаєм, сприйме політична система США, адже там є досвідчені політики, які розуміють, що з такими ініціативами він може занурити США в економічну депресію.

Вісім фактів про імпічмент президента в СШАПолітичний експерт Олександр Москалюк розповів, чим у США складна процедура імпічменту та скільки разів вона застосовувалася до американських президентів.

«Не виключено, що Трамп через два роки закінчить імпічментом», – резюмував Андрій Горбенко.

Як відомо, між урядом США та Мексики вже виникли суперечки, які поки призвели до скасування візиту президента Мексики до Вашингтона та відмовою платити за будівництво стіни.

Серед перших рішень адміністрація Трампа, які вже викликали гострі дискусії, – обмеження в'їзду до США жителів семи країн, скорочення фінансування ООН, пропозиція щодо перенесення посольства в Ізраїлі до Єрусалима.

Раніше «Слово і Діло» розповіло, як відбувається процедура імпічменту в Америці. Детальніше у матеріалі «Вісім фактів про імпічмент президента в США».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: