У Києві почнуть штрафувати тих, хто живе без реєстрації

Читать на русском
Киян перевірятимуть на наявність реєстрації за місцем проживання. Перевірки торкнуться лише тих, хто живе в квартирах без лічильників на холодну та гарячу воду.

За словами експерта юридичної компанії «Де-юре» Олександра Гуна, «рейдів» українцям боятися не варто, а перший раз може обійтися попередженням.

Про це пише «Сегодня», передає «Слово і Діло».

Суть питання в тому, що платіжки на гарячу й холодну воду в квартирах без лічильників приходять на соціальну норму споживання. При цьому норма залежить від того, скільки людина користується послугами.

«Згідно зі статтею 6 закону «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні», українці мають змінювати реєстрацію, якщо збираються проживати за новою адресою не менш ніж шість місяців. При цьому військовозобов'язані, учасники судових процесів, українці з невиконаними майновими зобов'язаннями мають повідомляти про те, що переїхали, через місяць відсутності за старою адресою», – розповідає Олександр Гун.

Для реєстрації потрібен документ, наприклад, договір оренди житла або право власності на квартиру. Для цього до центру адміністративних послуг потрібно принести оригінал паспорта громадянина, який реєструється, й того, хто володіє житлом. Чоловікам також доведеться показати військовий квиток.

Якщо особа проживає не за місцем прописки, при цьому протягом 30 днів не зареєструвалася, їй виносять попередження. Якщо ж протягом року «попастися» повторно, то доведеться заплатити штраф від 17 до 51 гривні.

В Україні суттєво подорожчає водаНаціональна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, підвищила тарифи на послуги центрального водопостачання та водовідведення для 54 ліцензіатів.

«Також вважаю, що в разі невиконання вимог щодо реєстрації цього місця перебування, можуть виникнути складності в осіб, які беруть участь у будь-якому судовому процесі, через те, що суд здійснює офіційне листування з такою особою за адресою зареєстрованого місця проживання. Це може привести до того, що особа не знатиме про викликидо суду й, відповідно, про винесенні судові рішення», – розповідає юрист.

Перевіряти реєстрацію можуть органи місцевої влади та співробітники центру надання адміністративних послуг. Однак, з огляду на невеликий розмір штрафів, ходити по квартирах і офісах з метою знайти українців без прописки чиновники не будуть, вважає Олександр Гун.

Відзначимо, що мер Києва Віталій Кличко вже встиг спростувати новину про можливі перевірки мешканців без реєстрації.

Як повідомлялося раніше, в Києві з 4 квітня 2016 року реєстрацією місця проживання/перебування займаються районні державні адміністрації, а сам процес триває не більше доби.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: