Експерт пояснив, чому МВФ не дає Україні кредит

Читать на русском
Володимир Сіденкоекономічний експерт

Поки Україна може обійтися без траншу кредиторів, а критичного дедлайну немає.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт економічних програм Центру Разумкова Володимир Сіденко, аналізуючи розпорядження МВФ, згідно з яким кредитори не включили до січневого порядку денного надання траншу Україні.

«Графік виплат за раніше взятими запозиченнями не є критично жорстким, тому гострої потреби в грошах зараз немає, але на ситуацію мають вплив багато процесів і вона може змінитися в будь-який момент», – констатував економіст.

На його думку, загальна нестабільність у світі, зовнішні фактори, які для України погіршуються, внутрішні процеси, які Україна ледве долає, вже грають роль для МВФ, а в подальшому взагалі можуть змінити ситуацію.

Експерт розповів, які умови висунув МВФ в обмін на новий траншЕкономіст розповів, які вимоги Міжнародний валютний фонд висунув Україні в обмін на надання чергового траншу.

Крім того, на рішення могла вплинути ситуація з виплатою «боргу Януковича».

«Є положення, які записані в правилах МВФ. Вони не кредитують держави, які мають непогашені офіційні зобов'язання. В цьому плані буде вимога, щоб питання було врегульоване. Сьогодні воно залишається суперечливим», – наголосив Сіденко.

В експертному колі наголосили, що це четверта спроба нашої влади з початку 2015 року переконати МВФ у надійності взятого курсу на реформи, але основні суперечки точаться навколо питання пенсійної реформи, відкриття ринку землі та «боргу Януковича».

Раніше в Мінфіні запевняли, що Україна отримає транш у лютому, хоча минулого року очільник відомства заявив, що потреби в кредитних грошах немає.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: