Експерт розповів, які умови висунув МВФ в обмін на новий транш

Читать на русском
Олег Устенкоексперт у сфері економіки

Крім бюджетних показників, щодо яких є сумніви, МВФ оголосив нові вимоги, зокрема щодо пенсійної реформи.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко, аналізуючи нові вимоги МВФ до України для отримання траншу.

«Пенсійна реформа від України є просто необхідною, але провести її й узяти на себе політичну відповідальність за це буде вкрай складно. Є сумніви, що українські політики матимуть велике бажання взяти на себе таку відповідальність. Разом із тим, якщо її не провести, незрозуміло, як іти далі, оскільки діра в Пенсійному фонді вже дуже велика й критична», – розповідає Устенко.

Лише минулого року діра Пенсійного фонду склала 6% ВВП. Небагато країн мають такий загальний дефіцит, а в нас це лише ПФ. МВФ не зможе заплющити очі на це.

«Правдива історія з ринком землі. Це ще раз оголошено в новій версії меморандуму. З огляду на той популізм, який зашкалює в головах українських політиків, це складне політичне рішення», – констатував економіст.

Також, за його словами, є нові вимоги щодо аудиту «ПриватБанку», монетизації, але це найменші проблеми.

При цьому, за його словами, серед усіх умов дуже хорошим кроком може стати монетизація соціальних виплат.

«Як правило, цей захід використовують у висококорумпованих країнах, яким намагаються допомогти боротися з корупцією. Але знову ж таки, питання в тому, наскільки це буде можливо реалізувати в короткі терміни», – уточнив він.

Крім того, варто врахувати відкрите питання щодо «боргу Януковича».

МВФ та Україна: історія співпраці з 1994 рокуСпівпраця з Міжнародним валютним фондом почалася практично на зорі незалежності України й включає шість етапів.

«Розгляд справи в Лондонському суді відбувається в січні й усі про це знають. Можливо це затягнеться до лютого. Це означатиме, що Україні потрібно буде якимось чином вирішити питання щодо цього боргу», – вважає Устенко.

На його думку, існує висока ймовірність, що борг визнають суверенним, і Україна повинна буде вирішувати питання щодо його реструктуризації.

«Якщо Україна вирішуватиме питання реструктуризації, то доведеться сісти за стіл переговорів з РФ саме щодо нього. Яресько говорила, що ведуться переговори через німецького посередника», – зазначив економіст.

На його переконання, для позитивного рішення МВФ за інших рівних умов, якщо всі інші пункти українська сторона вирішить, потрібно показати добру волю та бажання домовлятися.

«Без ініціативи України сісти за стіл переговорів, винести питання на засідання ради директорів можна буде, але якщо МВФ порушить свою власну політику, яка полягає в тому, що країна, навіть та, що перебуває в дефолті за окремим боргом, має почати вести переговори щодо його реструктуризації», – пояснює він.

«Немає впевненості в тому, що питання з надходженнями від МВФ ми зможемо вирішити швидко. Шанси на отримання грошей у лютому існують, але незначні», – резюмував Олег Устенко.

Додамо, що в Мінфіні очікують нового траншу МВФ у лютому.

Нагадаємо, в Україні продовжили мораторій на продаж землі до 2018 року. Серед експертів існує думка, що саме це може змусити МВФ переглянути кредитування.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: