Експерт розповів, що може заблокувати зняття санкцій з РФ

Читать на русском
Петро Олещукполітичний експерт

Те, що санкції можуть бути якщо не зняті, то принаймні переглянуті, не є новиною, підготовка до цього велася давно.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Петро Олещук, аналізуючи інформацію про те, що сенатори США готують закон, яким заборонятиметься зняття санкції з РФ без згоди Конгресу.

«Коли обговорювалася кандидатура Тіллерсона на посаду держсекретаря, то прозвучало запитання, чи не буде він визнавати окупацію Криму. Тоді Тіллерсон запевнив, що не буде, але за умови, що Україна не долучиться до якоїсь угоди, вигідної лише їй», – нагадав політолог.

З одного боку, позиція США така, що санкції мають зберегтися, з іншого – цілком можливо, що Штати можуть їх обміняти на щось більш вигідне для себе.

Як уточнив експерт, законопроект щодо санкцій уже ухвалений на рівні нижньої палати американського парламенту, але він мав бути розглянутий ще минулого року.

«В Сенаті він не дійшов до обговорення. Зараз питання в тому, що всю цю процедуру потрібно розпочинати заново», – додав Олещук.

Крім того, підкреслив він, важливим є той факт, що санкції були встановлені на рівні президента, тому він може їх скасовувати.

«Тому, власне, й виникло питання санкцій. Єдиний варіант у питанні санкцій – якщо буде закон, але поки президент ще може ухвалити інше рішення», – резюмував Петро Олещук.

Додамо, Дональд Трамп в інтерв'ю газеті Times заявив, що допускає можливість зняття санкцій з РФ в обмін на угоду зі скорочення ядерних озброєнь.

В експертному колі немає єдиної позиції щодо санкцій проти РФ, але існує думка, що Захід не зможе утримувати санкції нескінченно, й цілком реально, що процес зняття обмежень може початися вже цього року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: