Захід не буде утримувати санкції проти РФ безкінечно – Волошин

Читать на русском
Олег Волошинполітолог - міжнародник

У заяві Меркель немає нічого сенсаційного й про це говорилося раніше.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт-міжнародник Олег Волошин, аналізуючи заяву канцлера Німеччини Ангели Меркель, яка допускає послаблення санкцій після виконання РФ Мінських угод.

«Санкції не можуть бути безкінечними. Процес зняття санкцій може початися. Потрібно розуміти, що навіть у липні процес їх продовження не був настільки безхмарним. Курсу на посилення санкцій однозначно немає. Литва робить зараз подібні заяви, але вона не має достатньої політичного ваги. Це просто одна з небагатьох країн, які жорстко налаштовані», – аналізує експерт.

За його словами, санкції мають певну мету. Якщо нічого не відбувається, то Захід може задуматися про зняття санкцій з РФ.

«Така позиція вже існує, особливо в держав, які не відчувають особливої антипатії до Росії або симпатій до України. Їх досить багато: Австрія, Італія, Іспанія, Греція, Кіпр і багато інших», – розповів Волошин.

В ЄС уже не пов'язують продовження санкцій проти РФ із виконанням «Мінська»Продовження європейських санкцій проти Російської Федерації не залежить від ступеня виконання Кремлем своїх зобов'язань в рамках Мінських угод.

Водночас економіст Юрій Буздуган підкреслив, що коли йдеться про те, що Європа змінила ставлення до санкцій проти РФ, то потрібно розуміти, що це не ЄС по-іншому реагує, а Німеччина.

На його думку, Німеччина дійсно зацікавлена зняти санкції з РФ, просто відкрито говорити про це вона не може, оскільки розуміє наслідки.

«Німеччині необхідна перебудова сформованого балансу сил, більші зони контролю, більше повноважень у визначенні правил міжнародного обміну, на що вона зараз і націлена, просто відкрито заявити про це вона не може», – переконаний він.

Нагадаємо, 17 червня ЄС продовжив економічні санкції щодо тимчасово окупованого Криму. Крім того, з 1 липня Євросоюз на півроку продовжив секторальні санкції проти Росії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: