Обвал гривні: експерт розповів, що рятує від девальвації

Читать на русском
Павло Кухтачлен «Стратегічної групи радників з підтримки реформ»

Гривня тримається в більш-менш стійкому валютному коридорі, тому вона є відносно стабільною.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт «Реанімаційного пакету реформ», економіст Центру економічних рішень Павло Кухта, оцінюючи дані дослідження Global Risk Briefing, згідно з якими гривня в 2017 році перебуватиме в зоні ризику, але може стати найстабільнішою валютою в світі.

«Гривня уникне падіння за умови, що уряд продовжуватиме політику на стабілізацію, а в першу чергу це означає обережне ставлення до державних видатків, тому що гривня колапсує здебільшого через безвідповідальну фіскальну політику», – наголосив експерт.

Якщо Україна почне влазити в борги чи безглуздо друкувати гроші, про стабільність гривні можна забути.

«Зараз немає фундаментальних факторів, які можуть спричинити девальвацію. На зовнішніх ринках також нічого кризового для нас не відбувається. В подальшому все залежить від політики України», – підкреслив Кухта.

За його словами, не варто забувати, що гривня вже впала більше ніж у 10 разів і це було викликано безвідповідальною фіскальною політикою – витрачали більше, ніж могли собі дозволити, додруковували, влазили в борги.

Звичайно, для нас ситуація пом'якшується наявністю співпраці з МВФ.

«Зараз напряму впливають кредитні гроші. Вони певною мірою є подушкою безпеки, що захищає від падіння гривні. По-друге, поки ми в програмі МВФ, то певним чином застраховані від ризиків різкого обвалу, падіння», – проаналізував Павло Кухта.

Нагадаємо, в Бюджеті на 2017 рік закладений курс 27,2 гривні за долар.

Зауважимо, три роки тому в НБУ відмовилися впливати на валютний курс і заявили, що Нацбанк більше не буде штучно утримувати фіксований курс гривні до долара.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: